© 2024 Netflix, Inc.

Torenhoog budget én gefilmd in grootste ledstudio ter wereld: Netflix wil scoren met remake van "Avatar: the last airbender"

Fans van de populaire Amerikaanse televisieserie "Avatar: the last airbender" zitten er al een tijdje op te wachten. Vandaag verschijnt de nieuwe liveactionremake van de serie op Netflix. De makers houden vast aan de oorspronkelijke verhaallijn van de reeks, maar kan de remake ook overtuigen met de cast en de visual effects? 

De razend populaire Amerikaanse televisiereeks "Avatar: the last airbender" krijgt vandaag een liveactionremake. Een gedurfde stap, want de fanbase van het jongetje met de blauwe pijl op het voorhoofd toont zich als een kritisch publiek.

Dat bleek vooral in 2010 met de verfilming van de reeks door regisseur M. Night Shyamalan. Of het nu kwam door de foute casting of de ondermaatse visual effects? De film werd bij veel trouwe kijkers niet gesmaakt en kreeg heel wat kritiek te verduren.

"Avatar: the last airbender", waar gaat dat over?

De serie speelt zich af in een fictieve wereld die geïnspireerd is op verschillende Aziatische en Inheems-Amerikaanse culturen. Binnen die wereld bestaan er vier naties: de Aarde-, Water-, Vuur- en Luchtnatie. In elke natie kunnen bepaalde mensen die basiselementen beheersen en sturen. 

In de reeks volg je het verhaal van Aang, de laatste overgebleven luchtstuurder en de enige die alle vier de elementen kan beheersen. Aang wordt vergezeld door zijn vrienden Katara, Sokka, en later ook Toph en Zuko, terwijl ze de wereld doorkruisen om Aang te helpen zijn training als Avatar te voltooien. Hij moet de vrede zien te herstellen tussen de verschillende naties van de wereld, die worden bedreigd door de expansiedrift van de Vuurnatie.

Om het kritische publiek tevreden te stellen, gooit Netflix het over een andere boeg. Het is duidelijk dat de producers Albert Kim en Dan Lin het beter willen doen dan hun voorganger. De verhaallijn en de personages van de remake blijven dezelfde, maar de cast bestaat dit keer vooral uit Amerikaanse Aziaten (in tegenstelling tot witte en niet-Aziatische acteurs die in de vorige verfilming de inheemse rollen vertolkten). 

Kiawentiio bijvoorbeeld, de actrice die Katara vertolkt, komt uit de inheemse Mohawk-stam die in een reservaat op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten leeft. 

BEKIJK - De officiële trailer van de Netflixreeks: 

Torenhoog budget

De verwachtingen van het publiek liggen hoog, maar dat is zeker ook het geval voor het budget. Zo zou de kostprijs van de hele reeks geraamd worden op ruim 110 miljoen euro. Aan elke aflevering zou dus een kostenplaatje vasthangen van bijna 15 miljoen euro. Zelfs voor Netflix is dat niet min.

Maar daardoor konden de makers wel enkele exclusieve namen strikken. Jeffrey Aro, bijvoorbeeld, de prijswinnende Canadese stuntman die al sinds zijn vijf jaar verschillende martial arts-varianten bestudeert. Zes weken voor de start van de opnames kregen de acteurs een intensieve opleiding in de martial-arts-technieken om alle bewegingen onder de knie te krijgen.

Combineer dat met het torenhoge budget van de reeks, en je kan je wel verwachten aan enkele spectaculaire gevechtscènes, gebaseerd op de authentieke martial arts-technieken.

Ook de set waar de nieuwe Avatar-reeks opgenomen werd, spreekt tot de verbeelding. Netflix gebruikte de grootste ledstudio ter wereld, gelegen in Vancouver, om de liveactionverfilming van de populaire animatieserie mogelijk te kunnen maken.

Onze collega's van de Nederlandse nieuwszender NRC konden een bezoek brengen aan de opnames in de hoogtechnologische filmomgeving. "The Volume, zoals de 310 graden ronde studio genoemd wordt, beslaat in totaal 2.200 vierkante meter met 2.500 ledpanelen en nog eens 760 stuks daarvan tegen het plafond", schrijven ze.

Steeds vaker vervangen studio's als The Volume het traditionele groene scherm (of green screen). "Dergelijke sets werden ook gebruikt voor series als "The Mandalorian" en "House of The Dragon" en "Our Flag Means Death". Decors en landschappen kunnen in The Volume meteen op de panelen weergegeven worden, zodat de camera die direct als achtergrond opneemt."

Avatar: televisiereeks voor kinderen of volwassenen?

Een van de sterktepunten van de reeks is dat het zowel kinderen als volwassenen kan bekoren. Dat komt doordat de reeks handig gebruikt maakt van een combinatie van slimme humor en kindvriendelijke thema's als vriendschap, moed, opoffering en de strijd tussen goed en kwaad.

Maar er is ook plaats voor serieuzere thema's als kolonialisme, genocide, totalitarisme en de realiteit van een kind in oorlogstijd. De formule slaat aan en de serie won talloze prijzen. Bovendien hebben de personages uit de serie, ruim 15 jaar nadat de eerste aflevering op antenne ging, nog steeds een prominente aanwezigheid op cosplay­events en kreeg de reeks ook een vaste stek op Netflix.

Gemengde eerste reacties

Of de liveaction de torenhoge verwachtingen van Avatar-fans kan inlossen, zal nog moeten blijken. De eerste reacties op sociale media na het zien van de trailer, zijn gemengd. Dat de oorspronkelijke makers van de serie, Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko, in 2020 de set verlieten na meningsverschillen, doet veel fans alvast twijfelen.

In een verklaring zeiden de schrijvers dat de sfeer tijdens hun tijd bij de studio "negatief en niet ondersteunend" was. Uiteindelijk kregen ze wel schrijferkenning voor de eerste en zesde aflevering.

Op YouTube reageren fans wel voorzichtig optimistisch op de eerste beelden. Sommigen vinden de visual effects "indrukwekkend", anderen vinden dat de personages dan weer lijken op "AI-geanimeerde baby's". 

Maar oordeel vooral zelf. "Avatar: the last airbender" is vanaf vandaag te zien op Netflix.

Meest gelezen