Schepen Wadera en kinderen van basisscholen uit de buurt plantten de 50 nieuwe bomen en bijna 1.000 nieuwe struiken.
Stad Leuven

Veld aan Abdij van Park in Leuven wordt omgetoverd tot speel- en natuurpark

Een veld aan de historische site rond de Abdij van Park in Leuven wordt de komende maanden omgetoverd tot een speel- en natuurpark. De 50 nieuwe bomen en bijna 1.000 nieuwe struiken en planten zijn vandaag aangeplant door leerlingen van twee basisscholen uit de buurt.

Het nieuwe park, dat de naam 'De Warande' kreeg, komt op de plek waar vroeger tennis- en voetbalvelden gelegen waren. Ruim 10 jaar geleden brak de stad die terreinen af om er meer natuur te laten ontspruiten. De aanleg van 'De Warande' is een nieuwe stap in het grotere landschapsbeheersplan.Ā 

Het veld is in drie zones opgedeeld. De eerste zone blijft zijn openheid behouden, zodat hij als speelveld kan worden gebruikt. Aan de randen zijn enerzijds arboretumbomen, die een link hebben met de abdijsite, en anderzijds inheemse en streekeigen bomen en planten, zoals de hazelaar, hulst, sleedoorn en meidoorn, aangeplant.

De tweede zone bevat spelheuvels en zitelementen. De werken voor de spelelementen zijn nog niet afgerond: aan het begin van de zomer zou alles 'speelklaar' moeten zijn en zouden de planten in bloei moeten staan.

De derde zone verderop, waar het stiltekunstwerk 'Aedicula' staat, blijft de meest stille zone van de plek. Vanuit die zone blijft het open zicht op de Abdijtoren bewaard. "Er zal ruimte zijn om te ravotten, te klauteren, les te geven in en over de natuur en te bezinnen in stilte", zegt Lalynn Wadera, schepen van Openbaar Groen (Vooruit). "En dat alles in een prachtig groene omgeving."

Het stiltekunstwerk 'Aedicula'

Meest gelezen