Svetlana Tichanovskaja© Kay Nietfeld/dpa

Oppositieleidster Tichanovskaja: “Verkiezingen in Wit-Rusland worden een klucht”

De parlementsverkiezingen van zondag in Wit-Rusland zullen niets met democratie te maken hebben. Dat is alvast de mening van de verbannen oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja.

jvh
Bron: BELGA

“Het is een klucht, het is een show, het is een circus, maar het zijn geen verkiezingen”, zei ze donderdag op een bijeenkomst met diplomatieke vertegenwoordigers van lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen. 

Onder de langdurige heerschappij van Alexandr Loekasjenko zijn politieke tegenstanders in de gevangenis beland of zijn ze gevlucht naar het buitenland, zei de verbannen oppositieactiviste. “De stemming, die plaatsvindt in een sfeer van angst en allesbehalve vrijheid, dient alleen om de macht van Loekasjenko te bevestigen”.

Met betrekking tot de dood van de Russische tegenstander van het Kremlin, Aleksej Navalny, riep Tichanovskaja op tot meer doortastende internationale reacties op de dood van politieke gevangenen in Wit-Rusland en Rusland. “Dictators tasten af hoe ver ze kunnen gaan zonder consequenties”, zei de voormalige presidentskandidate, eraan toevoegend dat het OVSE-Bureau voor Mensenrechten en Verkiezingswaarneming er deze week op had gewezen dat tientallen activisten en journalisten sinds 2020 herhaaldelijk zijn vastgezet in Wit-Rusland. 

“Honderden maatschappelijke organisaties zijn op last van de autoriteiten of na invallen gesloten. Duizenden mensen zijn Wit-Rusland ontvlucht om politieke redenen. De regering in Minsk heeft voor zondag geen OVSE-verkiezingswaarnemers uitgenodigd.”

Loekasjenko regeert het land sinds 1994. Toen hij in 2020 voor de zesde keer als president wilde herkozen worden, was de oppositie ervan overtuigd dat zijn uitdager Tichanovskaja had gewonnen. Loekasjenko liet zichzelf tot winnaar uitroepen en de daaropvolgende protesten werden hardhandig neergeslagen. De echtgenoot van Tichanovskaja werd in 2021 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer