"The Field of Women" in Australië werd opgericht voor vrouwen die te maken krijgen met borstkanker.

Hoogopgeleiden krijgen vaker te maken met huid- of borstkanker 

Hoogopgeleiden lopen vaker huid- en borstkanker op dan laagopgeleiden. En kwetsbare groepen in de maatschappij hebben na een kankerdiagnose over het algemeen een lagere overlevingskans. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het Kankerregister en Kom op tegen Kanker.

We weten al langer dat factoren als opleiding en inkomen een impact hebben op onze gezondheid. Er bestaat zelfs een link met het aantal gevallen van kanker dat voorkomt, zo blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg.

Borstkanker blijkt vaker voor te komen bij hoogopgeleide vrouwen. "We weten dat het risico op borstkanker lager is naarmate vrouwen meer kinderen krijgen en op jongere leeftijd", verklaart Freija Verdoodt van het Kankerregister. "We weten dat hoger opgeleide vrouwen vaak later kinderen krijgen, en ook minder."

Verdoodt benadrukt wel dat kanker vele oorzaken heeft en dat je niet zomaar een-op-eenconclusies kan trekken. Dat geldt niet enkel voor borstkanker, maar ook voor andere vormen van kanker. 

Huidkanker bij hoogopgeleiden door meer zonvakanties?

Huidkanker komt vaker voor bij hoogopgeleiden. Een van de mogelijke verklaringen daar is dat zij vaker met vakantie gaan in het zonnige zuiden.

Bij laagopgeleiden wordt kanker dan weer vaker vastgesteld in een vergevorderd stadium. Dat komt onder meer omdat zij zich minder vaak laten screenen, en bijvoorbeeld minder deelnemen aan algemene bevolkingsonderzoeken zoals voor darmkanker.

"We moeten ook kijken naar mogelijke drempels, al dan niet financieel, die kwetsbare groepen ondervinden om naar de arts te gaan." 

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat mensen uit gezinnen met een lager inkomen lagere overlevingskansen hebben, zelfs als je rekening houdt met het stadium van de kanker. 

Bij mannelijke rokers is de kloof groot

De cijfers zijn misschien wel het meest uitgesproken wanneer het gaat over longkanker bij mannen. Een concreet voorbeeld uit de dataset van het Kankerregister: per 100.000 mannen die hoger onderwijs volgden, zijn er 92 gevallen van longkanker, tegenover 216 gevallen bij mannen die enkel een diploma lager onderwijs behaalden. 

De Stichting Kankerregister verzamelde de gegevens van bijna 7 miljoen Belgen, van wie ongeveer 300.000 kankerpatiënten. Zij kampten met longkanker, hoofd- en halskanker, darm-, rectum- en borstkanker of kwaadaardige melanomen (huidvlekjes).

Daarna werden de kankers vergeleken met verschillende parameters zoals de opleidingsgraad, gezinssamenstelling, inkomen en het al dan niet huiseigenaar zijn. 

Meest gelezen