"#mewing" op TikTok

"Looksmaxxing" is nieuwe trend op TikTok: jonge mannen delen tips om het maximale uit je uiterlijk te halen

Op TikTok doet een nieuwe trend de ronde: “looksmaxxing”. Die moedigt jonge mannen aan om hun uiterlijk te verbeteren. Om dat doel te bereiken, delen ze volop tips met elkaar. Van “hunter eyes” tot “mewing”, journalist Meryem El Mandoudi maakt je wegwijs in de hype.

Wie zich al eens op TikTok waagt, heeft de “looksmaxxing”-hype misschien al voorbij zien flitsen. “Eigenlijk betekent looksmaxxing je looks verbeteren en letterlijk het maximale eruit halen”, legt journalist Meryem El Mandoudi uit in “Nieuwe feiten” op Radio 1. Anders dan de “make-overs” of “glow-ups” die vooral met (jonge) vrouwen geassocieerd worden, is deze trend gericht op jonge mannen.

Helemaal nieuw is het fenomeen strikt genomen niet. “De beweging is lang geleden gestart op fora als Reddit, maar nu worden er op TikTok massaal video’s met tips gedeeld.” Daar zit volgens El Mandoudi het belang van het visuele aspect van het platform voor iets tussen.

BELUISTER - Journalist Meryem El Mandoudi vertelt je alles over "looksmaxxing" in "Nieuwe feiten":

“Voor” en “na”

“Het is echt een hele community”, benadrukt El Mandoudi. Dat komt op TikTok tot uiting in filmpjes waarin jongens hun voor-en-na-foto’s delen. De Amerikaan Kareem Shami, alias @syrianpsycho, is er een van. Dat het aanslaat, bewijst zijn indrukwekkende volgersaantal: 1.5 miljoen.

    BEKIJK -  Kareem Shami deelt zijn “missie” en "resultaten" op TikTok:

In andere filmpjes worden door de “looksmaxxing-gemeenschap” massaal tips gedeeld om die voor-en-na-resultaten te verkrijgen. “Je krijgt echt handleidingen, met een heel stappenplan. Doe aan 'skin care', smeer je in met factor 50, zorg dat je 8 uur per nacht slaapt, en verzorg je wenkbrauwen met olietjes of laat ze inkleuren bij de kapper.”

Dat zijn allemaal voorbeelden van “softmaxxing”, veranderingen zonder cosmetische ingrepen. Dit staat in contrast met "hardmaxxing", waarbij wel onder het mes wordt gegaan. Vooral dat eerste vindt ingang op TikTok.

Vooral onzekere jongens worden getarget om mee te doen aan looksmaxxing

Naast basishygiëne worden in het kader van "softmaxxing" ook oefeningen aangeraden om aan bepaalde idealen te voldoen. Een gespierd lichaam, maar ook een strakke kaaklijn en “hunter eyes” zijn het ultieme doel. Dat laatste, “de ogen van een jager”, verwijst naar ogen die een beetje naar binnengekanteld staan.

Klaar voor nog een nieuwe term? Want om die gezichtsidealen te bereiken, kan je volgens de gemeenschap aan “mewing” doen. Dat is een techniek waarbij je je tong tegen je gehemelte drukt. “Je hebt er zelfs gadgets voor, om je spieren te oefenen”, weet El Mandoudi.

Maar of die oefeningen de structuur van je gezicht veranderen, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

    BEKIJK - Een gebruiker legt op TikTok uit hoe je moet “mewen”:

Een van de rolmodellen die binnen de community op handen gedragen wordt, is Patrick Bateman. Dat is het fictieve hoofdpersonage van “American psycho”, vertolkt door Christian Bale. “Die film is uitgekomen in 2000. Die jongens op TikTok waren toen nog niet geboren, maar nu gaan constant fragmenten van Patrick Bateman rond op sociale media.”

Dat verklaart meteen ook het opvallende TikTok-alias van Kareem Shami, @syrianpsycho.

Onschuldig?

“Het zijn vooral onzekere jongens die getarget worden om mee te doen aan looksmaxxing.” Zeker de zogenoemde “incels”, onvrijwillig single mannen, kunnen er makkelijk aansluiting bij vinden.

Maar echt gevaar ziet El Mandoudi niet in de trend. “Het is eigenlijk een community die tips deelt, net zoals vrouwen dat doen. Het heeft ook een heel onschuldig kantje."

Meest gelezen