Al voor ongeveer 15 miljoen euro aan premies voor elektrische wagens aangevraagd

Er is al voor ongeveer 15 miljoen euro aan premies aangevraagd voor elektrische wagens. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) trok dit jaar in totaal 20 miljoen euro uit voor het nieuwe initiatief, maar geeft aan dat dat bedrag nog verhoogd kan worden.

Vlaams minister Peeters maakte bekend na een vraag van Els Robeyns (Vooruit) in het Vlaams Parlement dat er sinds 12 februari al 3.073 premie-aanvragen voor elektrische wagens binnenkwamen. Vorige week waren dat er nog 2.733.

Er werden zowat 2.600 aanvragen gedaan voor nieuwe wagens, 440 voor tweedehandswagens, 100 voor wagens om te autodelen en 40 voor voertuigen voor vzw's. Vermenigvuldigd met de premiebedragen komt dat neer op een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro.

Minister Peeters had aanvankelijk 20 miljoen euro voorzien voor dit hele jaar, goed voor minstens 4.000 premies. Nu er op korte tijd al zoveel aanvragen binnenkwamen, blijft de vraag of dat bedrag genoeg zal zijn om het hele jaar premies uit te keren.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)

Als dat bedrag niet volstaat, zal er nog 6 miljoen euro uit de klimaatmiddelen worden aangewend. "En zelfs als dat nog niet zou volstaan, zullen we dat bijpassen", verzekerde minister Peeters. "Dan zijn wij een betrouwbare overheid voor iedereen die een auto bestelt tot december 2024."

De betaalbaarheid van de maatregel werd eerder al in twijfel getrokken. Zo gaven de Raad van State en EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit, aan dat het voorziene budget mogelijk niet genoeg zal zijn.

Waar gaat dit over?

Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering vorig jaar een premie voor elektrische wagens aan.

Bedoeling was dat mensen die in 2024 een nieuwe elektrische wagen van maximaal 40.000 euro aanschaffen een premie kregen van 5.000 euro. Voor een tweedehands model met een oorspronkelijke prijs van maximaal 60.000 euro zou de overheid 3.000 euro bijleggen. 

Oorspronkelijk was er een ook een premie voorzien voor zij die in 2025 of 2026 een elektrische wagen aankopen, maar de Vlaamse regering heeft ondertussen beslist dat de premie maar één jaar zal bestaan. 

Meest gelezen