Moeder van Navalny heeft lichaam van haar zoon gezien: "Volgens overlijdensakte een natuurlijke dood gestorven"

Ljoedmila Navalnaja, de moeder van Aleksej Navalny, heeft het lichaam van haar zoon gezien. Dat zegt ze in een videoboodschap op sociale media. Volgens de overlijdensakte is Navalny een natuurlijke dood gestorven. Ze zegt ook dat ze door het Kremlin onder druk wordt gezet om hem in alle stilte te begraven, op een afgelegen plaats.

"Afgelopen nacht hebben ze me in alle geheim naar het mortuarium gebracht, waar ze me het lichaam van Navalny getoond hebben", vertelt Ljoedmila Navalnaya in een videoboodschap. Ondertussen werd ze naar eigen zeggen bijna 24 uur lang vastgehouden in het gebouw van de Salekhard Investigative Committee, de onderzoeksgroep die de dood van Navalny onderzoekt. Ze zou ook een tijdlang de toegang tot een advocaat ontzegd zijn. 

De onderzoekers zouden ondertussen de precieze oorzaak van Navalny's dood ontdekt hebben, zegt ze. "Alle medische en wettelijke documenten waren klaar", getuigt ze. "Ik heb ze bekeken, en vervolgens zijn medische overlijdensakte ondertekend." Volgens de akte zou Navalny een natuurlijke dood gestorven zijn.

BEKIJK - "Het is illegaal", zegt de moeder van Navalny, Ljoedmila Navalnaya, in haar videoboodschap:

Videospeler inladen...

Onder druk gezet

Ljoedmila is niet te spreken over de aanpak van het Russische onderzoekscomité. "Volgens de wet hadden ze mij het lichaam van Aleksej onmiddellijk moeten geven, maar dat hadden ze tot nu toe niet gedaan. In plaats daarvan chanteren ze mij en stellen ze voorwaarden over waar, wanneer en hoe Aleksej begraven moet worden. Het is illegaal."

Zo zou het Kremlin haar ook onder druk gezet hebben om de begrafenis van Navalny in alle geheim te laten plaatsvinden. "Ze willen me naar de rand van de begraafplaats brengen, naar een nieuw graf en zeggen: "Hier ligt je zoon." Ik ben het daar niet mee eens. Ik wil dat jullie, voor wie Aleksej dierbaar is, voor wie zijn dood een persoonlijke tragedie was, de kans krijgen om afscheid van hem te nemen."

Tijd speelt niet in je voordeel. Het lichaam van Navalny is aan het ontbinden.

Inspecteur Voropaev van het Salekhard Investigative Committee zou Ljoedmila onder druk zetten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny kwam eind vorige week om het leven in een strafkamp in Siberië, waar hij opgesloten zat. Volgens het Russische persagentschap RIA Novosti zou hij zich na een wandeling slecht hebben gevoeld en meteen het bewustzijn hebben verloren. Er werden pogingen gedaan om hem te reanimeren, maar die waren zonder succes. Lokale hulpverleners zouden hem een halfuur gereanimeerd hebben.

De moeder van Navalny neemt de video nu op, omdat ze zich bedreigd voelt door het Russische regime. "Ze keken me recht in de ogen en zeiden dat, als ik niet akkoord ging met een begrafenis in alle stilte, ze iets zouden doen met het lichaam van mijn zoon. Inspecteur Voropaev zei me zelfs rechtuit: "Tijd speelt niet in je voordeel. Het lichaam is aan het ontbinden." Ik wil dat het lichaam van mijn zoon onmiddellijk aan mij overhandigd wordt."

Aanhangers van de oppositieleider denken dat hij vergiftigd is door het Russische regime. 

Meest gelezen