Moeder van Aleksej Navalny heeft lichaam van zoon mogen zien: “Ze willen hem in het geheim begraven”

Ljoedmila Navalnaya, de moeder van de vorige week overleden Kremlin-opposant Aleksej Navalny heeft het lichaam van haar zoon vandaag kunnen zien. Dat meldt ze zelf via een video op het Youtube-kanaal van haar zoon. De moeder stond al dagenlang te wachten voor de deur van de Siberische strafkolonie waar haar zoon in mysterieuze omstandigheden overleed.

joro
Bron: belga, cnn

Dinsdag sprak ze de Russische president Poetin toe via een videoboodschap, daags nadien stapte ze naar de rechtbank om te eisen dat ze haar zoon kon zien. Vandaag was het dan blijkbaar zover.

LEES OOK. Moeder Navalny sleept Russische overheid voor rechter om lichaam overleden zoon te kunnen zien

De autoriteiten stonden haar echter niet toe om het lichaam in ontvangst te nemen. Dat kan enkel als ze ermee akkoord gaat haar zoon in het geheim te begraven. Dat zegt Ljoedmila Navalnaja donderdag in een nieuwe video.

LEES OOK. Moeder van Navalny richt zich in video tot Poetin: “Geef me het lichaam van mijn zoon, zodat ik hem waardig kan begraven”

“Ze chanteren mij en stellen mij voorwaarden rond waar, wanneer en hoe Aleksej begraven moet worden”, zei ze in een video op het YouTube-kanaal van haar zoon.

Navalnaja zegt beweerde ook dat de Russische onderzoekscommissie, die de omstandigheden van de dood van haar zoon onderzoekt, zijn lichaam “in het geheim wil begraven zonder mij kans te geven afscheid te nemen”.

De vrouw had eerder al geklaagd dat de autoriteiten haar niet toelieten tot het stoffelijk overschot van de bekende dissident. Ze was naar de afgelegen regio bij de poolcirkel gegaan waar haar zoon vorige week in een strafkolonie overleed.

Doodsoorzaak

Medewerkers van Navalny zeggen op X dat in de overlijdensakte staat dat de 47-jarige activist een natuurlijke dood is gestorven. Het team en de familie beweren daarentegen dat de Russische machthebbers hem hebben vermoord. Het Kremlin zegt dat daar niets van aan is.

Volgens de autoriteiten kon het lichaam niet worden vrijgegeven in verband met onderzoek naar de doodsoorzaak. De moeder riep eerder deze week president Vladimir Poetin op ervoor te zorgen dat het lichaam aan de nabestaanden wordt overgedragen voor een waardige begrafenis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER