Cacao dubbel zo duur: waarom schieten prijzen de hoogte in? 

Cacao is in een jaar tijd twee tot drie keer duurder geworden. Zowel het warme en droge weer in West-Afrika als de armoede bij de boeren liggen aan de basis van de prijsstijging. “De boer zal niets verdienen aan die hoge cacaoprijzen.”

Nog ruim een maand en je kan opnieuw paaseitjes rapen. Maar misschien liggen er dit jaar wat minder verstopt. Want de prijs van het belangrijkste ingrediënt van chocolade is het laatste jaar enorm toegenomen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal spreekt van een recordstijging. De prijs van cacao zou in de laatste 46 jaar nog nooit zo hoog gelegen hebben, volgens de krant. 

"De cacao is in vergelijking met vorig jaar twee tot drie keer duurder geworden", zegt Yuca Waarts in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze is onderzoeker naar tropische gewassen en cacao aan de Universiteit van Wageningen. 

Beluister het gesprek met onderzoeker naar cacao Yuca Waarts in "De wereld vandaag" op Radio 1:

De prijsstijging heeft verschillende redenen. De oogsten in onder andere Ghana en Ivoorkust zijn door het warme en droge weer mislukt. "Twee derde van de cacao komt van West-Afrika. Er komt ook cacao van Indonesië en Zuid- en Midden-Amerika. Vooral het vervelend klimaat in Afrika heeft ervoor gezorgd dat de productie is afgenomen", zegt Waarts. 

Kunstmest en pesticiden

Ook de armoede bij de cacaoboeren speelt een rol. "Door de inflatie zijn de kosten van het levensonderhoud en de prijzen van kunstmest en pesticiden gestegen. En de boeren hadden al een laag inkomen. Dat zorgt ervoor dat ze heel weinig kunnen investeren in hun boerderij."

Waarts merkt op dat het gaat over stijgende cacaoprijzen op de termijnmarkt. "Daar worden zakken cacaobonen gedroogd, lang bewaard en verhandeld. Een bedrijf koopt een zak bonen, maar die zak komt niet automatisch in de fabriek terecht. Er zijn heel wat handelaars die cacao opkopen en opnieuw verkopen."

"Daarnaast werken landen zoals Ghana en Ivoorkust met een officiële prijs. Dat betekent dat de overheid een prijs bepaalt die de boeren krijgen. Die prijs verandert telkens in oktober. De boer zal nu dus niets verdienen aan die hoge cacaoprijzen."

"In Ghana en Ivoorkust is de cacao al voor de oogst verkocht. Daardoor kan de overheid de boeren niet beter betalen, want de overheden willen zelf geen verlies lijden." Dat is niet naar de zin van de cacaoboeren. "Er is veel discussie op sociale media."

Paaseitjes duurder?

De prijs van de cacao is toegenomen en ook de prijs van de chocolade zal toenemen. "Chocolademakers voorspellen een vertraging van de prijsstijging van chocolade", zegt Waarts. Sommige chocolade kan nu al duurder zijn, maar waarschijnlijk zal de prijs van de paaseitjes later stijgen.

De prijs voor de consument staat in schril contrast met de werkomstandigheden waarin de cacaoboeren werken. "Het gaat vaak over kleine boerderijen en de armoede is er groot. Bovendien zitten boeren onder een leefbaar inkomen."

"Dat is een inkomen om fatsoenlijk te leven, om de bus te nemen, om gezondheidszorg te hebben. Het contrast met de consument bij ons is groot. Die heeft ook last van de inflatie, maar de verhouding met de boeren zit scheef.”

Meest gelezen