Acid haalt al meer dan 100.000 euro binnen met geldinzameling voor schadevergoeding

Een crowdfunding die de veroordeelde Youtuber Acid startte om zijn schadevergoeding te betalen, heeft al bijna 100.000 euro opgebracht. Nathan Vandergunst, zoals hij echt heet, zegt trots te zijn op wat hij gedaan heeft. “Zij hebben bloed aan hun handen, niet ik. Maar ik heb nu wel een strafblad.” Zijn advocaat kondigde aan in beroep voor de vrijspraak te gaan.

tg, gjs

Youtuber Nathan Vandergunst, ook bekend als Acid, heeft na zijn veroordeling voor de Brugse rechtbank donderdagavond een crowdfundingcampagne opgestart waarmee hij de schadevergoeding wil financieren die hij moet betalen aan de ouders van een Reuzegommer. Hun restaurant werd bestookt met negatieve recensies na een video van Acid. De schadevergoeding is voorlopig vastgelegd op 20.000 euro, al zal een bedrijfsrevisor de precieze schade nog begroten.

(Lees verder onder de video)

Naar eigen zeggen startte Acid de crowdfunding op vraag van het publiek. Het doel zette hij op 20.000 euro, maar rond 22 uur donderdagochtend was al meer dan 50.000 euro gedoneerd en het bedrag bleef in de loop van de avond en nacht maar stijgen. Vrijdagochtend ging het bedrag boven de 100.000 euro. De overschot zal hij aan de Sanda Dia Foundation schenken als het bestuur ervan daarmee instemt, kondigde hij aan. “Als de tegenpartij beseft dat elke euro van een verontwaardigde of kwade burger komt, heb ik het gevoel dat dat misschien harder aankomt”, schrijft Vandergunst.

OPROEP. Heb jij geld gestort op de crowdfunding en wil je vertellen waarom? Laat het ons weten via dit formulier.

Vrijspraak

Vandergunst benadrukt dat hij geen donaties wil van kinderen, ook niet met de kredietkaart van hun ouders. “Ik wil niet naar de gevangenis. Dat hangt dus echt boven mijn hoofd lol”, schrijft hij daarover.

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde Vandergunst donderdag voor belaging. Hij krijgt drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Aan de geviseerde Reuzegommer moet hij een symbolische euro betalen. Daarbij komt de schadevergoeding aan het restaurant van diens ouders, waarvan het bedrag nog niet zeker is.

Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge kondigde donderdagavond in Terzake aan in beroep te zullen gaan. “Wij waren heel helder in ons betoog. Wij hebben gezegd: dit moet een vrijspraak worden. En hopelijk zal het dat ook zijn in beroep.”

Nochtans had Vandergunst eerder vandaag gezegd dat hij dat niet van plan was.

YouTube

Op zijn Youtube-kanaal trok Acid in zijn typische stijl hard van leer tegen justitie en tegen het vonnis. Hij heeft de video over de Reuzegommers niet gepost om nieuwe volgers te lokken, klonk het. Hij heeft de stem van de samenleving laten horen. “Als justitie faalt, reageert de samenleving. Ik heb de kreet van de samenleving op mijn manier laten horen en nu heb ik een strafblad”, klinkt het.

Hij legt ook uit waarom hij zich verzet heeft tegen een werkstraf. “Ik wilde niet dezelfde straf krijgen als de Reuzegommers. Ik ga nog liever vrijwillig de straat vegen na de Gentse Feesten dan dezelfde straf als zij te krijgen. Ik heb niets misdaan”, zegt hij meerdere keren in de video. Ook herhaalt hij dat justitie gefaald heeft.

“Ik voel me niet schuldig, zij hebben bloed aan hun handen en toch vragen ze me een schadevergoeding van 20.000 euro”, klinkt het verder. “Voor schade die er niet is. Dus ja, ik zou het opnieuw doen. Dat ik nu zwaarder gestraft word dan zij, vind ik erg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer