Europa Press 2024

Zeker 10 doden bij zware brand in woontoren in Valencia, brandweer kamt het gebouw uit

In de Spaanse stad Valencia zijn al zeker 10 doden geteld na een zware brand in een appartementsgebouw. Door de enorme hitte kon de brandweer lange tijd het gebouw niet binnen, nu worden de appartementen een voor een doorzocht. Wellicht kon het vuur zo snel om zich heen grijpen door het brandbare isolatiemateriaal dat gebruikt werd in de gevel.

De brand startte rond 17.30 uur op een van de middelste verdiepingen van een appartementsgebouw in de wijk Campanar in Valencia. In een half uur tijd verspreidde hij zich over alle 14 verdiepingen met in het totaal 138 appartementen. 

Wat de brand veroorzaakte, is nog niet duidelijk. De verantwoordelijke van het gebouw zegt in de Spaanse krant El País dat er niemand woonde in het appartement waar het vuur ontstond. 

25 brandweerploegen en 8 medische hulpteams kwamen ter plaatse, er werd ook een veldhospitaal geïnstalleerd. Ook soldaten van de militaire noodhulpeenheid UME werden ingezet, zij bestrijden normaal zware bosbranden. Het blussen was moeilijk door de intensiteit van de brand en de hevige wind.

BEKIJK - Flatgebouw verandert in een mum van tijd in een brandende toorts:

Videospeler inladen...

In het gebouw leven zo'n 450 bewoners. Het aantal doden is in de loop van de dag opgelopen tot 10. Gisteren en vanmorgen kon de brandweer zelf het gebouw niet betreden, wegens de enorme hitte. Daarom werd met drones naar slachtoffers gezocht. In de loop van de dag lukte het wel en begonnen de hulpdiensten alle appartementen te doorzoeken. Daar zijn dus al verschillende lichamen aangetroffen.

Er zijn ook zeker 15 mensen gewond geraakt, onder wie 7 brandweermannen. Sommigen zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden of omdat ze rook hebben ingeademd.

Er zouden nu nog enkele mensen vermist zijn. Twee mensen konden worden gered van hun balkon, waar ze hun toevlucht hadden gezocht. 

BEKIJK: Een van de brandweermannen wordt met een valkussen ontzet uit het brandende gebouw.

Brandbaar isolatiemateriaal maakt brand mogelijk onbeheersbaar

Volgens de Spaanse online krant El Confidencial zou het gaan om de zwaarste brand in de geschiedenis van Valencia.

Uit het eerste onderzoek dat afgelopen nacht is gevoerd, blijkt dat de brand wellicht zo moeilijk onder controle raakte doordat de gevel bekleed is met brandbaar isolatiemateriaal. Sommige experten hebben het over polyurethaan (PUR), andere over po­ly­ethy­leen. Verschillende getuigen beschrijven hoe ze brandende platen van de gevel zagen vallen, die ook op de grond niet doofden.

Maar ook de harde wind van gisteravond heeft er allicht toe geleid dat het vuur zich zo snel verspreid heeft.

In de Spaanse media wordt nu al de link gelegd met de brand in de Grenfell Tower. Die 67 meter hoge woontoren in Londen, die ook bekleed was met brandbaar isolatiemateriaal, brandde af in 2017. Daar ging het om po­ly­ethy­leen. Er vielen toen 72 doden.

Er wordt nu onderzocht of in het appartementsgebouw in Valencia hetzelfde goedkope materiaal is gebruikt. Het gebouw werd zo'n 15 jaar geleden opgetrokken.

Inzamelingsactie

Mensen die in de buurt van het appartementsgebouw wonen, zijn met een inzamelingsactie begonnen. Er worden kleren, dekens en voedsel verzameld voor de bewoners van het gebouw.

De Spaanse premier Pedro Sánchez is "ontzet door de verschrikkelijke brand", zegt hij op het sociale netwerk X. Hij wil "alle hulp bieden die nodig is". Sánchez heeft de plek van de ramp vandaag ook bezocht.

Meest gelezen