© Shuterstock

Helft Britse bedrijven die vierdaagse werkweek testten, willen niets anders meer

Ruim een jaar na de grote test met een vierdaagse werkweek bij verschillende bedrijven in Groot-Brittannië, heeft meer dan de helft de kortere werkweek permanent ingevoerd omdat het niets dan voordelen zou hebben.

tg
Bron: cnn

Gedurende zes maanden tussen juni en december 2022 werkten werknemers bij 61 organisaties in het Verenigd Koninkrijk 80% van hun gebruikelijke uren. Voor hetzelfde loon. Op voorwaarde dat ze beloofden om 100% van hun gebruikelijke werk te leveren.

Sommigen stonden er sceptisch tegenover maar wilden het toch proberen. En wat blijkt. Ruim 51% van de bedrijven heeft de vierdaagse werkweek eind 2023 permanent gemaakt.

LEES OOK. “We kunnen de beloftes van Magnette niet zomaar aan de kant schuiven als ‘te zot voor woorden’”

Het onderzoek werd woensdag vrijgegeven door Autonomy, een denktank die in 2022 de proef uitvoerde met non-profitorganisatie ‘4 Day Week Global’ en de ‘4 Day Week UK Campaign’ in samenwerking met onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Oxford, en Boston College.

Volgens het rapport zijn de effecten van kortere werktijden overweldigend gunstig geweest voor het personeel en hun bedrijven.

Positieve impact

Aan het einde van de proef meldden werknemers dat ze een betere fysieke en mentale gezondheid ervaren, een beter evenwicht tussen werk en privéleven en algemene tevredenheid over het leven.

“Het belangrijkste punt is dat de sterke bevindingen na zes maanden niet te wijten zijn aan nieuwigheden of kortetermijneffecten. Deze effecten zijn reëel en langdurig”, zegt Juliet Schor, hoogleraar sociologie aan het Boston College, die een enquête onderhield bij het personeel van de bedrijven die aan de proef deelnamen.

Managers en CEO’s bij 28 van de organisaties stemden er ook mee in om aanvullende vragen te beantwoorden. Ze zeiden allemaal dat de vierdaagse werkweek een positieve impact had op hun bedrijf. Het personeelsverloop daalde bij de helft van de organisaties, bijna een derde zei dat het beleid de werving merkbaar had verbeterd, en 82% rapporteerde gunstige effecten op het welzijn van het personeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer