Crowdfunding Acid om schadevergoeding te betalen haalt al meer dan 150.000 euro op

Acid heeft al 150.000 euro ingezameld om zijn schadevergoeding te betalen in de zaak rond de Reuzegom-video. De youtuber werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een boete van 800 euro. Hij moet ook 20.000 euro schadevergoeding betalen.

Nathan Vandergunst, zoals Acid in het echt heet, reageerde gisterochtend nog aangeslagen op de uitspraak in de zaak tegen hem. De youtuber werd veroordeeld voor elektronische belaging omdat hij in een video de namen van (ex-)Reuzegommers had genoemd na het proces over de dood van student Sanda Dia.

Vandergunst kreeg een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden met 3 jaar uitstel en een boete van 800 euro. Hij moet daarnaast een voorlopige schadevergoeding betalen van 20.000 euro aan de vennootschap van de ouders van een Reuzegommer die hij had genoemd. Zij hebben een restaurant in Antwerpen dat na de video schade leed.

Overtollige geld naar Sanda Dia Foundation

Gisterenavond liet Vandergunst in een nieuwe YouTube-video weten dat hij een crowdfunding start om de schadevergoeding te betalen. "Ik zie dat heel veel mensen een GoFundMe of crowdfunding gestart zijn. Ik dank jullie superhard, maar het zijn er superveel en het is wat moeilijk aan het worden. Daarom heb ik zelf een steunactie gestart onder mijn naam."

Die actie heeft sinds al meer dan 150.000 euro opgebracht. Het overtollige geld zal Acid doorstorten naar de Sanda Dia Foundation, verzekerde hij in zijn video.

De Sanda Dia Foundation is een vzw opgericht door Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia. De vzw wil jongeren de kans bieden om op uitwisseling te gaan naar Senegal, waar de roots van de familie Dia liggen. Op die manier hopen ze het perspectief van die jongeren te verrijken.  

Moet Acid belastingen betalen op het geld van zijn crowdfunding? 

Op die vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Volgens Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht aan de VUB, kan de FOD Financiën verschillende beslissingen nemen. 

"Het probleem dat hij met de crowdfunding probeert op te lossen, is een professioneel probleem. Hij moet de schadevergoeding namelijk betalen omdat hij een YouTube-video gemaakt heeft - wat zijn job is. In dat opzicht zal hij wel belastingen moeten betalen op het geld van de crowdfunding dat hij gebruikt voor het betalen van de schadevergoeding." 

Toch kan het ook zijn dat hij geen belastingen moet betalen, omdat de schadevergoeding gezien kan worden als een aftrekbare beroepskost. "Maar ook daar kan de fiscale administratie beslissen dat de fout die Vandergunst maakte te groot is, waardoor de schadevergoeding toch niet aftrekbaar is." 

Wat dan met het overige geld dat hij wil schenken aan de Sanda Dia Foundation, daar zit toch geen professionele beweegreden achter? "Dan is de vraag of het om een erkende organisatie gaat waar aftrekbare giften aan gedoneerd kunnen worden. In dat geval krijgt Vandergunst zelfs nog een belastingvermindering van 45 procent op het bedrag dat hij stort." 

Maar ook daar hangt alles af van hoe de FOD Financiën deze zaak bekijkt. "Een goede raad aan Vandergunst is om contact op te nemen met de fiscale administratie om zo een rechtszeker antwoord te krijgen", sluit Maus af. 

Het is ook nog afwachten of Vandergunst de schadevergoeding zal moeten betalen. Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, zei in "Terzake" dat Acid in beroep zal gaan. "Dit moet een vrijspraak worden", stelde hij onomwonden.

Meest gelezen