Ambtenaren kunnen na pensioenleeftijd gemakkelijker blijven werken, maar vakbond vreest dat dit weinig zal veranderen

Vlaams minister Gwendolyn Rutten.© BELGA

Vlaams minister Rutten (Open VLD) maakt het voor vastbenoemde ambtenaren gemakkelijker om na hun pensioen te blijven werken. Al vreest de vakbond dat dit in de praktijk weinig zal veranderen.

Pieter Lesaffer

Bij de VRT is het stilaan een traditie geworden dat de tv-gezichten tegen hun zin met pensioen worden gestuurd. Weerman Frank Deboosere is daarvan het symbool geworden. Maar ook sportjournalist Michel Wuyts en politiek journaliste Linda De Win wilden nog langer verder werken, maar moesten onverbiddelijk plaatsruimen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD), maakt het voor vastbenoemde ambtenaren nu mogelijk om na hun officiële pensioenleeftijd – die nu nog op 65 jaar ligt – te blijven werken. Voor de VRT geldt dat niet, daarvoor is zij niet bevoegd, maar voor de Vlaamse en lokale ambtenaren zal dat wel mogelijk worden. Samen gaat dat om ruim 50.000 vastbenoemde medewerkers. Voor de andere, contractuele ambtenaren verandert er niks. Die zouden in principe nu al vlotter na hun pensioen moeten kunnen blijven.

“Wie wil werken, kan werken: voor mij is dat een simpel uitgangspunt”, aldus Rutten. “Het is niet meer van deze tijd om mensen verplicht op pensioen te sturen. Op deze manier behouden we ook expertise op de werkvloer, kiezen we voor de beste dienstverlening en laten we mensen vrij om zelf te kiezen wat ze willen.”

Rompslomp

Dat klinkt allemaal heel goed, maar bij de overheidsvakbonden is hierover vooral veel scepsis te horen. “In de praktijk zal dat niet veel veranderen”, zegt ACV-coördinator Ilse Remy, “Nu al kunnen vastbenoemde ambtenaren een uitzondering vragen, maar het probleem is dat de leidinggevende ambtenaren dat nauwelijks toestaan. Het is dus de overheid zelf die dat nu verhindert, niet het statuut.”

Volgens Remy zal deze maatregel enkel maar tot meer administratieve rompslomp leiden. “Nu wordt het pensioen automatisch van kracht, maar in de toekomst zullen de medewerkers dat zelf moeten aanvragen. Daardoor zal het enkel maar ingewikkelder worden om alles op te volgen. En dat voor uiteindelijk maar een kleine groep die langer wil werken. In het verleden waren het telkens maar enkelingen die een uitzondering aanvroegen.”

LEES OOK.Frank Deboosere wordt verrast door ellenlange erehaag na laatste weerbericht voor zijn pensioen: “Maar enfin!”

LEES OOK.65 jaar, maar hij mag wél blijven werken van VRT: “Wat nooit mocht, kan nu blijkbaar wel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen