"Beveren Waas" verworpen als naam fusiegemeente: "Voorbarig geweest, voorlopig Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht als werknaam"

Er is nog geen nieuwe naam voor de fusiegemeente van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, nu die laatste gemeente "Beveren Waas" verworpen heeft. Burgemeester Antoine Denert (D.E.N.E.R.T.) van Kruibeke geeft toe dat de bekendmaking van Beveren Waas "een foutje" geweest is. "Dat had niet mogen gebeuren, want de 3 gemeenteraden moesten de naam nog goedkeuren", zegt Denert, die voorzitter is van de stuurgroep die de naam bepaalt. Er is wel een voorlopige werknaam: Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht.

De gemeenteraad van Zwijndrecht moest gisteravond als eerste de fusienaam goedkeuren, maar daar ging het al meteen mis. Maar liefst 19 gemeenteraadsleden stemden tegen, de 3 CD&V’ers stemden voor en er was 1 onthouding.

Volgende week stemmen ook Kruibeke en Beveren nog. Als één van beide ook tegenstemt, dan is een meerderheid tegen. De nieuwe fusiegemeente gaat dan van start met de werknaam "Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht". De gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente moet vervolgens in 2025 op zoek naar een definitieve naam. 

"Vaudeville"

"Die naam (Beveren Waas) klinkt te veel als een annexatie", zegt André Van de Vyver (Groen), burgemeester van Zwijndrecht. Hij heeft zich altijd al tegen een fusie uitgesproken, die is doorgevoerd met een wisselmeerderheid.

"Het hele traject begint op een vaudeville te lijken. De bevolking, het gemeentepersoneel en een belangrijk deel van onze gemeenteraad zitten niet te wachten op een fusie. We worden nu geconfronteerd met een beslissing die boven onze hoofden wordt genomen.

Een nieuwe suggestie voor een naam? Liever-Niettegem is al gepasseerd

Zwijndrechts burgemeester en fusietegenstander André Van De Vyver (Groen)

"Een suggestie voor een nieuwe naam? Er zijn al veel gekke namen voorbijgekomen, zoals Liever-Niettegem", besluit Van De Vyver op Radio2.

Voorstanders "Beveren Waas" kwamen vooral uit Beveren

Eerder konden de inwoners van de drie gemeenten kiezen tussen de naam Beveren Waas en Scheldewaas. 66,4 procent koos voor "Beveren Waas". Maar het merendeel van die stemmen kwam uit Beveren.

Bij de twee kleinere gemeenten was er direct gemor te horen, zowel bij de meerderheid als bij de oppositie. En dat werd al duidelijk geventileerd tijdens het persmoment op het driegemeentenpunt waar de naam onthuld werd.

Nu geeft burgemeester en voorzitter van de stuurgroep Antoine Denert toe dat er fouten gebeurd zijn. "We werken samen met een studiebureau en dat is te voorbarig geweest. Ik ook, ik heb ook een fout gemaakt, ik geef dat toe."

Naam niet verbindend genoeg

Alle partijen in de Zwijndrechtse gemeenteraad vinden dat het verbindende element ontbreekt in de naam "Beveren Waas" en bijna iedereen is het erover eens dat die fusienaam zelfs nooit de shortlist had mogen halen.

Ook burgemeester Denert pleit nu voor een meer verbindende naam, waarbij niemand zich tekort gedaan voelt. "Volgende week stemmen Kruibeke en Beveren nog. Als 2 van de 3 tegen stemmen, dan wordt het de werknaam Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, tot de nieuwe gemeenteraad een definitieve naam stemt in 2025." 

Op naar Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

De burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V), is teleurgesteld over het nieuws. Opnieuw een stemming organiseren over een nieuwe naam ziet hij niet zitten. "We gaan er geen zottekesspel van maken. De naamkeuze is nu definitief voorbij", klinkt het. 

BEKIJK - Nieuwe naam voor fusiegemeente Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, waarom is dat zo moeilijk?

Videospeler inladen...

Meest gelezen