Kinderen rouwen om de dood van geliefden aan een mortuarium van een ziekenhuis in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (27/04/2024)
Volledig scherm
Kinderen rouwen om de dood van geliefden aan een mortuarium van een ziekenhuis in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (27/04/2024) © AFP

LIVE MIDDEN-OOSTEN. "Zeker 13 Palestijnen gedood bij Israëlische aanval op Rafah" - Hamas ziet geen "groot probleem" in recentste voorstel voor wapenstilstand

Ruim vijf maanden na de vorige (en enige) wapenstilstand in de oorlog tussen Israël en Hamas lijkt het erop dat er zondag vooruitgang gemaakt is in de gesprekken over een nieuwe wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars. Zo laat Hamas alvast weten dat het geen enkel “groot probleem” ziet in het laatste voorstel. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu intussen nogmaals verzekerd van zijn ‘ijzersterke inzet’ (ironclad commitment) voor de veiligheid van Israël. Dat meldt het Witte Huis. De twee leiders spraken elkaar telefonisch, waarna werd aangekondigd dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag afreist naar Israël en Jordanië. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

710 reacties

  • Pieter Janssens

    19 uur geleden
    Begrijp de situatie in Gaza, Hamas heeft een politieke tak en gewapende tak. De politieke Tak heeft gezorgd voor de mensen met verdeling van basis goederen , buitenlandse organisaties geleverd werden. Ze zorgden ook voor politie en wetgeving. Tussen de bevolking was er zo goed als geen criminaliteit. Israël beheerd alle , bankzaken, telecom, medicatie, drinkwater, elektriciteit, werkvergunningen, wat er binnen komt van hulpgoederen. De muur rond Gaza ook.
  • Thomas Van Wauwe

    1 dag geleden
    Als dit conflict moet stoppen moeten we de Israëliërs ook wijsmaken day het NIET hun beloofde land is dat ze mogen afpakken naar believen. Daarom is er uiteraard verzet gekomen met alle gevolgen van dien.
  • Remi Kurajber

    1 dag geleden
    De dag dat Israël bezette gebieden teruggeeft aan rechtmatige eigenaren zal de oorlog stoppen. Maar dat willen ze niet. Ze hebben alles gedaan om een volk te onderdrukken en ontmenselijken. Palestijnen tot uiterste drijven om ze dan als terroristen te bestempelen en een als beesten massaal afslachten.Ze gaan door tot laatste Palestijn dood of verdreven is en laatste stukje vrije land gestolen en ingelijfd is.
  • kenny crombez

    1 dag geleden
    zien er nog goed uit. worden menselijk behandeld zo blijkt.
  • Luc D'haese

    1 dag geleden
    Gezien de horror dat de bezetters uitrichten. Wat doet Hamas met de gijzelaars. Zeker weten dat ze de bezetters zover krijgen te stoppen.
  1. TERUGLEZEN GAZA. Israël telt recordaantal trucks met hulpgoederen Gaza - Hamas-bron: “Israëli’s niet geïnteresseerd in wapenbestand”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël telt recordaan­tal trucks met hulpgoede­ren Gaza - Ha­mas-bron: “Israëli’s niet geïnteres­seerd in wapenbe­stand”

    Het Israëlische voorstel dat Hamas ontving van de Qatarese en Egyptische bemiddelaars voldoet niet aan de eisen van de Palestijnse facties, aldus Hamas. Het voorstel zal desondanks toch worden bestudeerd, klinkt het in een verklaring van de terreurbeweging, en er zal een antwoord aan de bemiddelaars overhandigd worden. Israël meldt intussen dat het dinsdag recordaantal vrachtwagens – 468 in totaal – met humanitaire hulp Gaza heeft laten binnengaan. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 9 april terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Families melden dood Israëlische gijzelaar - VS gaan door met droppings van hulpgoederen

    TERUGLEZEN GAZA. Families melden dood Israëli­sche gijzelaar - VS gaan door met droppings van hulpgoede­ren

    Hamas wil dat landen stoppen met het leveren van voedselpakketten via droppings. Volgens de Palestijnse terreurbeweging zijn dinsdag achttien mensen omgekomen bij een stormloop op zulke gedropte pakketten. En de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is opnieuw fel uitgevallen tegen de onderhandelingspositie van Hamas. Netanyahu stelt dat Hamas “gestoorde en onrealistische eisen” stelt in de gesprekken over een bestand. De VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden zegt dat er “redelijke gronden” zijn om aan te nemen dat Israël genocide pleegt in de Gazastrook. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 26 maart terug.