Open VLD komt met stevig defensieplan: “België moet NAVO-norm al in 2029 halen”

Open VLD komt met een stevig defensieplan. Volgens de liberalen heeft het leger onder meer nieuwe gevechtsvliegtuigen, bewapende drones en tanks nodig. Tegen 2029 al moet de NAVO-norm gehaald worden, zes jaar sneller dan gepland. Dat staat te lezen in De morgen.

gjs
Bron: BELGA

“We zijn twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne. Het besef is sindsdien gegroeid dat je geen vrijheid kan hebben zonder veiligheid. Vladimir Poetin heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Daarom vinden we het belangrijk om nu een volwaardig en doorgerekend defensieplan voor te stellen”, zegt voorzitter Tom Ongena.

Vorig weekend al had premier Alexander De Croo een “fors versnelde” wederopbouw van het Belgisch leger beloofd. Sinds 2014 vraagt de NAVO zijn lidstaten om hun militaire uitgaven tot 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) te verhogen. België zit momenteel aan 1,1 procent. Daarmee scoort ons land bijzonder slecht.

Als het van de liberalen afhangt, zal België de NAVO-norm tegen 2029 halen - zes jaar eerder dan voorzien. Volgens Open VLD komt dit overeen met een extra jaarlijkse inspanning van ongeveer 4 miljard euro.

Het liberale defensieplan gaat uit van een leger dat over “voldoende middelen beschikt om actief te zijn in het hoogste geweldsspectrum”. Open VLD pleit zo voor een versnelde aankoop van luchtafweer en helikopters. Opmerkelijk: ook tanks maken straks hun comeback in het Belgisch leger als het van Open VLD afhangt. Tien jaar geleden heeft de landmacht afscheid genomen van zijn laatste Leopards. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen