© Getty Images/Maskot

Aantal kinderen zonder diploma lagere school bijna verdubbeld: in provincie Antwerpen soms zelfs geen plaats meer in B-stroom

Het aantal kinderen dat geen diploma haalt in de lagere school, is in zes jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de data van de onderwijstool de Onderwijzer van de krant het Nieuwsblad.

Bron: BELGA

Wie geen diploma van de lagere school heeft, kan enkel terecht in het eerste middelbaar B. Daar stromen de meesten door naar het beroepsonderwijs. Een overstap naar het ASO is ­mogelijk, maar eerder zeldzaam. Vorig schooljaar haalden 4.800 kinderen geen getuigschrift van de lagere school, tegenover 2.600 in het schooljaar 2017-2018. Daarnaast gaan ook steeds meer leerlingen al in het vierde of vijfde leerjaar naar 1B, wat mag als ze 12 jaar zijn.

In de provincie Antwerpen is de ­situatie bovendien zo ontspoord dat er voor sommige kinderen gewoon geen plaats meer is in de B-stroom.

Volgens experts spelen leerproblemen bij kinderen een rol, net als het stijgende aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt. Op basis van de cijfers zou het aandeel kinderen zonder diploma eigenlijk nog hoger moeten liggen, geven ze aan.

LEES OOK. Ruim kwart Antwerpse kleuters heeft taalachterstand: “De wetenschap reikt ons nu de juiste aanpak aan”

“Als je het aantal leerlingen met een getuigschrift vergelijkt met het aantal leerlingen dat de eindtermen haalt, dan denk ik dat de lat soms wat te laag wordt ­gelegd”, zegt onderwijsonderzoeker Katrijn Denies. Ze pleit voor meer ondersteuning van de leerlingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER