Luchthaven vrijgesproken voor ‘illegale uitbreiding’ op landbouwgebied: “Tevreden met deze uitspraak”

Deurne -

Antwerp Airport, de luchthaven in Deurne, is vrijdag vrijgesproken in het dossier rond de “illegale uitbreiding” van de start- en landingsbaan op landbouwgebied. De luchthaven riskeerde een geldboete, het afbreken van de landingsbaan was nooit aan de orde.

De verlenging van de start- en landingsbaan van Antwerp Airport is al langer onderwerp van verschillende procedures. Volgens enkele actiegroepen en de gemeente Borsbeek gebeurde die uitbreiding illegaal op landbouwgebied. In 2020 werd Antwerp Airport na een klacht met burgerlijkepartijstelling al vrijgesproken.

Er volgde een nieuwe dagvaarding door het Openbaar Ministerie. Het OM was nog steeds van mening dat de luchthaven in 2014 illegaal uitgebreid werd, met als doel grotere vliegtuigen aan te trekken. Die uitbreiding gebeurde zonder de nodige vergunning en deels op landbouwgrond, motiveerde de aanklager. Concreet dagvaarde het OM zowel de LEM als de LOM. De LEM is de Luchthaven Exploitatie Maatschappij, de Franse uitbater van de luchthaven in Oostende en Antwerpen (Egis). De LOM is de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij van het Vlaamse Gewest.

LEES OOK. Luchthaven Antwerpen kent vonnis rond vermoedelijk illegale uitbreiding eind februari

Actiegroep Vliegerplein had een afbraak wel graag zien gebeuren. “De RESA (Runway End Safety Area, red.) moet korter”, klonk het eind januari. “Maar dan kunnen de Embraer-vliegtuigen van TUI niet meer vliegen natuurlijk.”

De rechtbank oordeelde vrijdag dat de strafvordering ontvankelijk maar ongegrond was en sprak Antwerp Airport vrij. “We zijn tevreden met deze uitspraak”, reageert Bruno De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen. “Vier jaar geleden heeft de rechtbank ons al vrijgesproken met betrekking tot de vermeende stedenbouwkundige- en milieumisdrijven op de Luchthaven Antwerpen. Met het huidig vonnis volgt de rechtbank opnieuw onze argumentatie.”

De milieuvergunningen van de luchthavens in Antwerpen, Kortrijk en Oostende lopen in juni af. (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen