© AFP

Braziliaanse ex-president Bolsonaro wil niet getuigen in onderzoek naar staatsgreep

De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een mogelijke staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Hij was opgeroepen om donderdag te getuigen op het hoofdkantoor van de federale politie in de hoofdstad Brasilia.

gjs
Bron: BELGA

Volgens zijn advocaat Paulo Bueno past Bolsonaro met zijn stilzwijgen niet alleen zijn grondwettelijke zwijgplicht toe, maar is het ook “een strategie gebaseerd op het feit dat de verdediging geen toegang had tot alle elementen waarmee de president ervan beschuldigd wordt misdaden te hebben gepleegd”.

Twee weken geleden voerde de politie een grootschalige operatie uit met huiszoekingsbevelen en arrestatiebevelen in verschillende staten en preventieve maatregelen zoals de inbeslagname van paspoorten. Het onderzoek is gericht tegen een criminele organisatie die een staatsgreep wilde plegen en het democratische recht wilde afschaffen, zeggen de autoriteiten. 

De operatie richtte zich niet alleen op Bolsonaro, die van 2019 tot eind 2022 president was, en op voormalige topambtenaren en politieke bondgenoten. Volgens het nieuwsmedium G1 zijn ook voormalige ministers van Defensie en Justitie ontboden, net als adviseurs en militair personeel tijdens Bolsonaro’s ambtstermijn.

De rechtse Bolsonaro was bij de verkiezingen verslagen door de linkse Luiz Inácio Lula da Silva. Op 8 januari 2023 bestormden aanhangers van Bolsonaro, die weigerden de verkiezingsoverwinning van Lula te erkennen, het parlement, de zetel van de regering en het Hooggerechtshof in Brasilia, waarbij ze aanzienlijke schade aanrichtten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer