Van Peteghem laat nieuwe Europese begrotingsregels de “richtsnoeren van Gent” noemen

© BELGA

De Europese ministers van Financiën blazen de komende twee dagen verzamelen in Gent. Ze zullen er de nieuwe begrotingsregels voor de lidstaten bespreken, waarover twee weken geleden een akkoord gevonden werd met het Europees Parlement. Volgens Belgisch minister Vincent Van Peteghem zullen de regels te boek staan als “de richtsnoeren van Gent”.

gjs
Bron: BELGA

Als voorzitter van de Raad van de EU heeft België voor Gent gekozen als gaststad van de halfjaarlijkse informele vergadering van de ministers van Financiën. Vrijdag steken de ministers van de eurolanden de koppen bij elkaar (Eurogroep), zaterdag vergaderen alle 27 EU-ministers.

“In de marge van de vergadering gaan we de nieuwe begrotingsregels bespreken, waarover we een historisch akkoord hebben bereikt met het Europees Parlement”, zei minister en gastheer Vincent Van Peteghem voor de start. “Historisch omdat we niet langer enkel naar de jaarlijkse doelstellingen kijken om de tekorten te verminderen, maar naar meerjarige trajecten. Er komen ook incentives voor investeringen en hervormingen.”

Het is de eerste keer dat Van Peteghem zijn Europese collega’s ziet sinds hij als Raadsvoorzitter het akkoord onderhandelde. “Dat akkoord moet een naam krijgen, en omdat we het hier bespreken, kiezen we voor de ‘richtsnoeren van Gent’ (Ghent guidelines)”, zei hij.

Protest

Tegen het akkoord werd voor de start van de bijeenkomst geprotesteerd door de PVDA. De partij zegt dat België door de nieuwe begrotingsregels voor een grote besparingsoperatie staat en vraagt ons land om bij de formele stemming zijn veto te gebruiken. Ook het Europees Parlement moet nog stemmen, en volgens PVDA-Europarlementslid Marc Botenga is het niet uitgesloten dat verzet van de sociaaldemocratische fractie het akkoord nog doet sneuvelen.

Ook in België was al heel wat te doen over de tekst, omdat ons land 27 miljard euro zou moeten besparen. Maar op het kabinet-Van Peteghem is te horen dat dat bedrag op achterhaalde cijfers is gebaseerd en bovendien uitgaat van ongewijzigd beleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen