Expertenrapport van ongeval in Strépy is gelekt: bestuurder reed met 105 kilometer per uur in op carnavalisten

© EPA-EFE

De bestuurder die in 2022 in het Waalse Strépy inreed op een groep carnavalisten, waarbij zes personen om het leven kwamen, reed op dat moment 105 kilometer per uur. Dat blijkt uit het expertenrapport, dat tot woede van betrokkenen gelekt is aan de redactie van RTL Info.

gjs

Het ongeval gebeurde in de vroege uurtjes op 20 maart 2022. Heel wat mensen waren toen te voet naar het carnaval aan het trekken toen een bestuurder op de carnavalisten inreed in Strépy-Bracquegnies. Zes personen kwamen om het leven en een dertigtal anderen raakten gewond.

LEES OOK. Doodrijder carnavalsdrama mag gevangenis verlaten: “Dat hij het lef eens heeft om mijn zoontje te komen uitleggen waarom zijn vader op een kerkhof ligt”

Donderdagavond lekte het 300 pagina’s tellende expertenrapport uit dat op vraag van justitie opgesteld is na de feiten. Daarin is op basis van bewakingsbeelden en wetenschappelijke beelden geanalyseerd hoe snel bestuurder Paolo Falzone op die noodlottige dag reed. Het ongeval gebeurde tussen huisnummer 140 en 162, aldus het rapport, en ter hoogte van huisnummer 100 zou de man liefst 163 kilometer per uur gereden hebben. Even later haalde hij zelfs 174 kilometer per uur. Dat is meer dan drie keer zoveel als de toegelaten 50 per uur. Op het moment van de impact zou hij nog 105 kilometer per uur gereden hebben.

LEES OOK. Ligt schuld voor drama Strépy deels bij carnavalisten zelf? “Ze kunnen zelfs opdraaien voor de kosten aan de auto”

Had de bestuurder onmiddellijk geremd toen hij de carnavalisten zag, zou hij op het moment van de impact nog 34 kilometer per uur gereden hebben en zou hij ongeveer 4 meter na de botsing met de eerste voetganger tot stilstand gekomen zijn. Nu vertraagde hij enkel, en richtte hij dus veel meer schade aan.

De advocaten van de slachtoffers weigeren bij RTL Info te reageren op de inhoud van het rapport, maar zeggen wel te betreuren dat het gelekt is. “Dit is een mogelijke overtreding van het geheim van het onderzoek”, zegt een van hen.

Falzone werd na de feiten opgepakt en is sindsdien weer vrijgelaten, maar hij heeft wel een elektronische enkelband in afwachting van het proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen