Justitie

Antwerpse strafpleiter naar rechtbank voor witwassen

Strafpleiter Jorgen Van Laer.© Jeroen Hanselaer

De Antwerpse strafpleiter Jorgen Van Laer is verwezen naar de correctionele rechtbank op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en poging tot witwassen, bevestigt het Antwerpse parket.

Mark Eeckhaut

De advocaat Jorgen Van Laer (42) zou met zijn cliënt B., een drugsbaas die in Dubai verblijft, afspraken hebben gemaakt om diens crimineel geld te helpen witwassen. De feiten kwamen aan het licht na de Sky ECC-kraak. Het zou wel alleen bij plannen zijn gebleven want er zou nooit effectief geld zijn witgewassen.

Van Laer hoort tot de top van de Antwerpse strafpleiters. Hij vertegenwoordigde de voorbije jaren verschillende verdachten in grote drugszaken, maar hij doet meer dan drugszaken alleen. Zo was Van Laer de advocaat van een van de Reuzegommers op het proces over de dood van Sanda Dia. Hij nam toen – in tegenstelling tot de andere Reuzegommers – een opmerkelijk standpunt in door gedeeltelijk schuldig te pleiten.

Hand-en-spandiensten

Van Laer is niet de eerste advocaat die voor de rechter moet komen wegens nauwe contacten met drugscriminelen. Eerder gebeurde dat onder anderen al met de Antwerpse (ondertussen ex-)advocaten Pol Vandemeulebroucke en zijn voormalige stagiairs Sahil M. en Jawad H. Ook de bekende Nederlandse strafpleiter Yehudi Moszkowicz wordt er in ons land officieel van verdacht dat hij hand-en-spandiensten heeft verleend aan de criminele organisatie van de vermoedelijke drugsbaron Flor Bressers.

De raadkamer splitste vrijdagochtend een tweede deel van de zaak tegen meester Van Laer af. Dat deel gaat over de contacten die Van Laer vier jaar geleden als advocaat onderhield met Bressers. Het federaal parket – dat werkt op een dossier rond Bressers – moet oordelen of er ook in dat dossier genoeg elementen zijn om de verwijzing van de advocaat naar de rechtbank te vragen.

Vertrouwen

Van Laer wil niet ingaan op de inhoud van de beschuldigingen. Hij zegt het proces voor de rechtbank met vertrouwen tegemoet te zien. “Het gaat hier om een persoonlijke aangelegenheid van jaren geleden die volledig losstaat van de activiteiten van het kantoor. Er is geen enkele impact op de cliënten, de collega’s of de activiteiten van het kantoor. Ik verleen mijn volledige medewerking.”