Nieuwe staatsbons halen na één dag 151 miljoen euro op: succes van vorige uitgifte lijkt veraf

Minister van Financiën Van Peteghem en staatssecretaris voor Begroting Bertrand © Belga

Na één dag werd ongeveer 151 miljoen euro opgehaald met de nieuwe staatsbons (voor één en drie jaar), meldt het Agentschap van de Schuld vrijdag. Door het ontbreken van een fiscaal gunsttarief is de opbrengst van de staatsbon op één jaar niet te vergelijken met de uitgifte in september vorig jaar.

Via de zogenaamde Grootboeken, de eigen diensten, kwamen rechtstreeks 3.889 inschrijvingen binnen, goed voor 94,88 miljoen euro. Het gros (93,85 miljoen euro) komt op rekening van de staatsbon op 1 jaar. Via de banken tekenden particulieren in voor 56,38 miljoen euro: 52,2 miljoen euro voor de staatsbon op 1 jaar en 4,18 miljoen euro voor die op 3 jaar. Alles samengeteld, stemt dat overeen met 151,26 miljoen euro, waarvan 146 miljoen euro voor de staatsbon op 1 jaar.

Roerende voorheffing

Op de nieuwe staatsbons geldt het normaal tarief van 30 procent roerende voorheffing. Dat brengt het nettorendement op de eenjarige staatsbon op 2,10 procent. De staatsbon op drie jaar levert 1,75 procent op.

Het verschil met de uitgifte van eind augustus is bijzonder groot. Toen was er na een dag sprake van al zeker 4 miljard euro voor de eenjarige staatsbon. Maar die staatsbon genoot een verlaagde roerende voorheffing van 15 procent in plaats van de geijkte 30 procent. Hierdoor was er sprake van een nettorendement van 2,81 procent. Dat vertaalde zich in het resultaat: finaal haalde het schuldagentschap toen 21,9 miljard euro op. Voor de nieuwe staatsbon was er echter geen politieke consensus over een lagere roerende voorheffing.

Inschrijven op de staatsbons kan tot en met 1 maart, of tot 29 februari voor rechtstreekse inschrijvingen via het Grootboek. Eerder deze maand – er was nog geen duidelijkheid over de roerende voorheffing – klonk het dat de campagne vervroegd afgesloten kan worden. Er was toen nog sprake van het beperken van de opbrengst tot 6 miljard euro met de twee staatsbons, een bedrag dat op dit moment veraf lijkt.

Lees ook:

Partner Content