© Shutterstock

“Dode puppy’s en extreme stank”: Gaia dient klacht in tegen hondenkennel in Diest

Diest -

Dierenrechtenorganisatie Gaia wil dat hondenkennel Hezehof in Schaffen (Diest) alle activiteiten stopt. Gaia heeft bij de rechtbank klacht tegen de kennel ingediend.

De procedure volgt na een bezoek van de Vlaamse dierenwelzijnsinspectie op 29 november 2023 na verschillende klachten over de behandeling van kweekdieren door de uitbater.

Bij een eerdere inspectie op 15 september 2021 waren al grote misstanden vastgesteld. In bepaalde stallen was de stank zo extreem van ammoniak dat de ogen van de inspecteurs begonnen te tranen. Er werden dode puppy’s aangetroffen, er was sprake van honden met valse registratiestatussen in Dogid, er zaten overal vliegen en zo meer.

“Die vaststellingen hadden toen al moeten leiden tot een onmiddellijke intrekking van de erkenning van deze kweker-handelaar”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch van Gaia. “Wij hebben nooit begrepen waarom het zo lang geduurd heeft om een nieuwe inspectie te organiseren. Dat die eindelijk plaatsvond eind november 2023, meer dan twee jaar later dus, is erg laat, maar leidt hopelijk wel tot een kentering.”

In de zaak voor de correctionele rechtbank is al een onderzoeksrechter aangesteld. Een uitspraak wordt in het najaar verwacht. Daarnaast is ook een administratieve behandeling van het dossier mogelijk. Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is bevoegd om de vergunning van de kennel in te trekken.

(lwh)

Aangeboden door onze partners