Straf met uitstel voor messteken in hals na geroddel in Sikhgemeenschap

Sint-Truiden -

Twee messteken in de hals van een Truiense twintiger kosten een vrouw uit de Sikhgemeenschap 20 maanden cel met uitstel. De Hasseltse strafrechter legde de 53-jarige vrouw uit Zepperen deze straf op voor feiten van 15 januari 2019.

Geert Houben

De feiten speelden zich af in de Dekenstraat in Sint-Truiden. Het slachtoffer zakte met drie kompanen af naar de woning van de vrouw. Ze hadden het gemunt op de zoon des huizes. Dat er over het slachtoffer geroddeld werd in de Sikh-gemeenschap zat hem meer dan dwars. Bij hun aankomst troffen de agenten de man met een zwakke polsslagen, zwaar bloedend en een onregelmatige ademhaling vlak naast het huis aan. Niet veel later zou hij het bewustzijn verliezen. De man had twee messteken in de halsstreek geïncasseerd. Toegebracht door de nu 53-jarige moeder van de geviseerde jongen. “Ze dreigden ermee om mijn zoon te vermoorden”, aldus de Indische vrouw. Plots stormde hij binnen. Ik was ajuinen aan het schillen en was verrast. Het was niet de bedoeling om hem te steken, maar ik voelde me aangevallen en heb me verdedigd.”

Uitlokking

Na de steekpartij zou de vrouw het keukenmes afwassen en weer in een lade stoppen. Het bloed in de woning probeerde ze op te vegen, maar er bleven nog meerdere veegsporen achter. Voor het parket is er sprake van poging doodslag. “Wie uithaalt met een mes naar de halsstreek heeft wel degelijk de intentie tot doden. De kans dat het slachtoffer in zo’n situatie levensgevaarlijke verwondingen oploopt, is groot.” Het parket ging mee met deze redenering, maar hield ook rekening met argumenten van de verdediging. Advocaat Michiel Van Kelecom pleitte met succes dat er ook sprake was van uitlokking door het slachtoffer. Hij daagde immers op aan de woning, met een baseballknuppel en bracht de vrouw in een situatie die ze niet gewild had. Bij de strafmaatbepaling hield de rechter niet alleen rekening met de uitlokking, maar ook dat de zaak al lang aansleept waardoor de redelijke termijn overschreden is. Naast de 20 maanden cel met uitstel kreeg de vrouw nog een boete van 400 euro, eveneens met uitstel. Ook moet ze de proceskosten van 415 euro betalen. Op een later tijdstip bepaalt de rechtbank de schadevergoeding die de vrouw aan het slachtoffer verschuldigd is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer