“Dode puppy’s en stank zo extreem dat ogen van inspecteurs begonnen te tranen”: Gaia dient klacht in tegen hondenkennel

Volgens Gaia waren er al langer klachten over de kennel.© IF

Diest -

Dierenrechtenorganisatie Gaia wil dat hondenkennel Hezehof in Schaffen (Diest) alle activiteiten stopt. Gaia heeft bij de rechtbank klacht tegen de kennel ingediend. De kenneleigenaar voelt zich geviseerd door de overheid en door Gaia.

De procedure volgt na een bezoek van de Vlaamse dierenwelzijnsinspectie op 29 november 2023 na verschillende klachten over de behandeling van kweekdieren door de uitbater. Bij een eerdere inspectie op 15 september 2021 waren al grote wantoestanden vastgesteld. “Het inspectieverslag telde maar liefst 26 pagina’s”, zegt advocaat Anthony Godfroid van Gaia. “De reeks klachten is eindeloos. Inspecteurs die sommige stallen niet binnen konden bijvoorbeeld wegens zo een extreme stank van ammoniak dat de ogen van de inspecteurs begonnen te tranen. Er werden dode puppy’s aangetroffen en er was sprake van honden met valse registratiestatussen in Dogid, er zaten overal vliegen. E was een maltezer – dat ras heeft een witte vacht – met een gele vacht van de urine. In een ander hok had een moederdier haar behoefte gedaan.”

Lang geduurd

“Die vaststellingen hadden toen al moeten leiden tot een onmiddellijke intrekking van de erkenning van deze kweker-handelaar”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA. “Wij hebben nooit begrepen waarom het zo lang geduurd heeft om een nieuwe inspectie te organiseren.”

“Wij ontvangen al lange tijd klachten van mensen die een zieke hond hebben gekocht bij het Hezehof: de aanwezigheid van parvovirose, een zeer ernstige en moeilijk te behandelen virusziekte, giardia, een parasitaire maagdarmaandoening, die bij verzwakte dieren hardnekkige diarree kan teweegbrengen enz. is een steeds terugkerende klacht. Toen ik vernam dat er op eind 29 november 2023 eindelijk een nieuwe inspectie heeft plaatsgevonden, heb ik niet getwijfeld: onze raadsman heeft de opdracht gekregen een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen tegen het Hezehof en diens uitbater”, zegt Vandenbosch. In 2022 zijn de straffen in de dierenwelzijnswet in Vlaanderen gevoelig verstrengd. De maximale gevangenisstraf voor inbreuken op de dierenwelzijnswet bedraagt tegenwoordig 5 jaar. (lees verder onder de foto)

De stank was niet te harden.© IF

De hondenkennel pal op de grens met Limburg zit al langer in moeilijker vaarwater. Bij een brand in 2014 kwamen in de kennel 43 jonge hondjes om het leven. In 2017 diende eigenaar Rudi Guedens bij de gemeente Lummen (Limburg) een aanvraag in voor het omvormen van een varkenskwekerij in een hondenkennel met 480 dieren. Na massaal protest trok hij die aanvraag zelf in. In een tweede aanvraag in Lummen beperkte hij het aantal dieren tot 150, maar de deputatie van Limburg weigerde ook die aanvraag.

Personeel ziek

“Van de klacht van Gaia weet ik nog helemaal niets”, reageert Rudi Guedens (60). “Die laatste controle is gebeurd op 7 november en niet op 29 november. Van de negen mensen bij mij in dienst waren er drie wegens ziekte de maand oktober afwezig. De hokken zullen toen misschien iets minder proper zijn geweest. Er lag welgeteld een dode puppy van vijf weken in een hok. Met een omvangrijke kennel als deze is dat onvermijdelijk. De inspectie is hier toen met acht personen binnengevallen om toch maar zo veel mogelijk te kunnen noteren. Hier zitten ook helemaal geen agressieve honden. Wij zijn de enige kennel waar volwassenen met de honden kunnen gaan wandelen. Grote kennels zijn een doorn in het oog van de overheid. Bovendien heeft advocaat Godfroid het op mij gemunt”, aldus nog Rudi Geuens. (lees verder onder de foto)

Er waren ook veel vliegen in de hokken.© IF

In de kennel zaten 250 volwassen dieren en 150 pups. Rudi Guedens wil op kleinere schaal gaan werken. “De helft van de volwassen dieren is al elders geplaatst, onder meer bij de stichtingen van de rassen. Nu, als de overheid alleen maar kleinschalige kennels wil toelaten, dan gaat de illegale broodfok pas echt toenemen.”

In de zaak voor de correctionele rechtbank is al een onderzoeksrechter aangesteld. Een uitspraak wordt in het najaar verwacht. Daarnaast is ook een administratieve behandeling van het dossier mogelijk. Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is bevoegd om de vergunning van de kennel in te trekken.

Onderzoek naar hondenfokkerij Hezehof in Schaffen, Gaia dient klacht in voor dierenmishandeling .© ROBtv

(lwh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen