Duitsland legaliseert recreatief gebruik van cannabis (maar strikte regels maken het moeilijk om te kopen)

Het Duitse parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die het recreatief gebruik van cannabis toelaat. Volgens de wet mogen meerderjarige Duitsers tot 25 gram cannabis op zak hebben en wordt het roken van de drug op publieke plaatsen vanaf 1 april legaal. Toch gelden er beperkingen op de verkoop ervan.

Een keerpunt in het Duitse drugsbeleid, want het parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die recreatief gebruik van cannabis versoepelt. Op die manier hoopt Duitsland om de verkoop van cannabis op de zwarte markt tegen te gaan. De gedeeltelijke legalisering moet ook de kwaliteit van de verdovende middelen garanderen en de inkomensstromen van criminele bendes droogleggen.

Heel concreet: dit werd beslist

  • Meerderjarigen mogen tot 25 gram cannabis op zak hebben
  • Thuis mag je tot 50 gram bezitten en maximaal drie marihuanaplantjes houden
  • Vanaf 1 april mag cannabis gerookt worden op publieke plaatsen, behalve in de buurt van scholen en sportvelden
  • Gebruikers moeten lid zijn van een "cannabis social club"

In sommige delen van Duitsland, zoals in de hoofdstad Berlijn, werd door de politie al een oogje dichtgeknepen, maar tot nu bleef het bezit en openbaar gebruik van cannabis wel strafbaar. 

Toch betekent de versoepeling niet dat er plots over heel Duitsland coffeeshops zullen verschijnen. De verkoop is immers strikt gereguleerd, waardoor het niet eenvoudig is om cannabis te kopen. Wie de drug op legale wijze wil kopen, zal lid moeten zijn van een niet-commerciële ledenclub, ook wel "cannabis social clubs" genoemd. Die clubs zullen een beperkte hoeveelheid cannabis mogen kweken en distribueren.

Elke club heeft een bovengrens van 500 leden. Het consumeren van cannabis ter plaatse is niet toegestaan en lidmaatschap is alleen beschikbaar voor inwoners van Duitsland. Als toerist of buitenlander zal het dus niet mogelijk zijn om in Duitsland cannabis te kopen.

Dokters bezorgd

Er wordt in Duitsland al jaren hevig gedebatteerd over de legalisering van recreatief gebruik van cannabis. Volgens de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach stijgt het druggebruik bij jongeren al jaren. Het afgelopen decennium zou druggebruik onder jongeren zelfs verdubbeld zijn. Lauterbach hoopt met de nieuwe regels jongeren beter te kunnen beschermen.

Maar artsen reageren bezorgd. Ze vrezen een negatief effect van de legalisering op jongeren. De conservatieve fractie denkt dat de "onvolledige en verwarrende wet" het druggebruik alleen nog maar zal aanwakkeren. 

Hoe zit het bij andere Europese landen?

  • In Malta mogen volwassen tot 7 gram cannabis op zak hebben en thuis tot vier plantjes bezitten. Het is wel verboden om cannabis te roken in het openbaar.
  • In Nederland kan je vrij cannabis kopen in de zogenaamde coffeeshops. Zelf marihuanaplantjes houden of cannabis verkopen is wel verboden. Je mag er tot 5 gram op zak hebben.  
  • Het gebruik van cannabis in Portugal is sinds 2001 gedecriminaliseerd. Het roken ervan en bezit van kleine hoeveelheden wordt gezien als een administratieve overtreding. 
  • In Spanje wordt cannabisgebruik in private omstandigheden niet gezien als een overtreding, maar gebruik op publieke plaatsen is strafbaar.
  • In Luxemburg is cannabisgebruik in private omstandigheden legaal. Je mag tot vier cannabisplantjes bezitten. Bezit en gebruik op publieke plaatsen is wel strafbaar.

Meest gelezen