Advocaat Frank Scheerlinck (rechts) zal beroep aantekenen in de zaak van Ilias Chair (links).© belga, jvdp

Edegems topvoetballer in beroep na veroordeling voor klap met steen: “Houdt zijn onschuld staande”

Profvoetballer Ilias Chair uit Edegem werd vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel waarvan de helft effectief. Chair kwam dit keer wél naar de rechtbank en gaat in beroep tegen de veroordeling. “Hij houdt zijn onschuld staande”, zegt zijn nieuwe advocaat.

Sam Reyntjens

De feiten waarvoor de 26-jarige Chair, profvoetballer bij het Londens Queens Park Rangers (QPR) en Marokkaans international, vervolgd werd, dateren van 31 juli 2020. Met wat familieleden had Chair een kanotocht gemaakt die eindigde in het Franse Bazeilles, aan het einde zou het gezelschap met de bus terugkeren. Daar ontstond een ruzie met een ander gezelschap over wie eerst was, een ruzie die uitmondde in een vechtpartij. Mensen van het kanobedrijf kwamen tussenbeide en ook de Franse Gendarmerie werd opgetrommeld.

De gendarmen noteerden de identiteiten van alle betrokkenen. Een week later stapte een Oost-Vlaamse familie naar de politie in ons land om aangifte te doen. Een van de familieleden had tijdens de vechtpartij een klap tegen het hoofd gekregen van iemand die een steen vasthield. Het slachtoffer liep daarbij een schedelbreuk op, hij lag tweeënhalve week in het ziekenhuis en was nog tot eind februari 2021 arbeidsongeschikt.

“Probeerde situatie te kalmeren”

Aan de hand van de lijst met namen die de Gendarmerie genoteerd had en op basis van getuigenissen van de familie van het slachtoffer, werd Ilias Chair aangeduid als de man die met de steen geslagen had. Ook slachtoffer N. was er zeker van dat het Ilias Chair was die hem de klap op het hoofd had gegeven.

“Getuigen herkenden Chair als de man die bij N. stond en wegliep toen die bloedend op de grond lag”, aldus de rechtbank. Ilias Chair was tijdens het onderzoek verschillende keren uitgenodigd voor verhoor maar kwam niet over uit Engeland ‘vanwege zijn professionele activiteiten als voetballer’. In een schriftelijke verklaring liet hij weten dat de andere partij verbaal en fysiek agressief geworden was. “Ik probeerde de situatie te kalmeren, maar moest zelf ook klappen incasseren, evenals mijn moeder die op de grond viel en klappen kreeg”, schreef hij.

In januari kwam de zaak voor de strafrechter in Antwerpen, het parket eiste toen twee jaar cel tegen de profvoetballer. Chair was ook toen niet overgekomen uit Engeland. Volgens hem was dat zo geadviseerd door zijn advocaat en zou alles wel in orde komen. Niets bleek minder waar, vrijdag werd Chair veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft effectief. Hij kreeg ook een boete en moet aan het slachtoffer een schadevergoeding van 15.684,75 euro betalen. De rechtbank baseert zich daarvoor op de getuigen en op een fotoherkenning.

Wel aanwezig

Ilias Chair was deze keer wél aanwezig in de rechtbank, hij had ondertussen een nieuwe advocaat onder de arm genomen. Een poging om de debatten te heropenen werd door de rechtbank echter afgewezen. “Mijn cliënt houdt zijn onschuld staande, wij gaan in beroep tegen deze veroordeling”, reageert zijn advocaat Frank Scheerlinck.

Het beroep zorgt ervoor dat Chair voorlopig op vrije voeten blijft en kan blijven voetballen. Allicht wordt de zaak later dit jaar behandeld door het hof van beroep. Voetbalclub QPR laat weten in contact te staan met de advocaten van Chair en geen commentaar te geven zolang er geen definitief oordeel is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal