Aleksej Navalny

Rusland dreigt ermee om Aleksej Navalny in strafkolonie zelf te begraven

De Russische autoriteiten dreigen ermee om het lichaam van de Russische opposant Aleksej Navalny te begraven in de strafkolonie waar hij opgesloten zat. Mogelijk gebeurt dat vandaag al.

Volgens een woordvoerder van het team van Navalny heeft zijn moeder een ultimatum gekregen van de Russische speurders die de dood van Navalny onderzochten. Ofwel gaat ze ermee akkoord dat haar zoon binnen de 3 uur in het geheim wordt begraven, zonder een publiek afscheid. Ofwel wordt hij begraven in de strafkolonie waar hij opgesloten zat.

Wanneer het ultimatum precies ingegaan zou zijn, is niet duidelijk. Maar de woordvoerder liet weten dat Navalny's moeder sowieso geweigerd heeft erop in te gaan. Zij wil dat de wet wordt toegepast, wat inhoudt dat de familie Navalny zelf mag begraven.

Het lijkt er daardoor op dat Navalny's graf in de strafkolonie zal liggen. Wanneer hij begraven wordt, is niet duidelijk, maar wellicht zal daar niet al te lang mee gewacht worden.

Ljoedmila Navalnaja kreeg het lichaam van haar zoon gisteren eindelijk te zien, 6 dagen na zijn dood. In een videoboodschap op sociale media zei ze gisteren al dat de Russische autoriteiten haar onder druk zetten om Navalny in alle stilte te begraven, op een afgelegen plaats.

Navalny stierf vorige week vrijdag in de strafkolonie waar hij zat opgesloten, in een dorp in het westen van Siberië. Navalny zat er een gecombineerde straf van in totaal bijna 30 jaar uit. De omstandigheden van zijn dood zijn nog altijd niet opgehelderd. Volgens zijn moeder staat in de overlijdensakte dat hij een natuurlijke dood is gestorven.

Intussen heeft de entourage van Navalny aangekondigd dat ze 20.000 euro wil uitreiken aan wie "complete informatie over de moord van Navalny" kan verschaffen.

Meest gelezen