misbruik in de kerk

Bisschop Bonny: “Vaticaan zal voor eind april beslissing nemen over titel Vangheluwe”

Bisschop Johan Bonny.© Kris Van Exel

De Antwerpse bisschop Johan Bonny verwacht dat het Vaticaan de komende maanden met een beslissing zal komen over het ontnemen van de bisschopstitel van Roger Vangheluwe. Dat heeft hij vrijdag gezegd in Terzake en werd bevestigd aan het Nieuwsblad.

Gilles Liesenborghs, red

“Eind april komt een delegatie uit het Vaticaan naar ons land om het bezoek van de paus voor te bereiden. Ik heb de intuïtie dat er tegen dan een beslissing zal liggen zodat we het bezoek kunnen voorbereiden zonder dat die schaduw daarover blijft hangen”, aldus Bonny. “De paus heeft de bevoegdheid om een dossier te herevalueren. En ik verwacht dat dat vrij snel zal gebeuren. Wat dat betekent? Dat meneer Vangheluwe ontzet zal worden uit zijn ambt.”

Bonny verduidelijkte in Terzake ook wat hij eerder op de dag in de Kamercommissie seksueel misbruik in de Kerk had gezegd. “Ons wordt gebrek aan verantwoordelijkheid verweten, maar die zullen we nu nemen”, klonk het toen. De bisschop is naar eigen zeggen overwerkt, en wil zich meer kunnen toespitsen op slachtofferhulp. “Ik heb de paus een brief gestuurd met de vraag voor een herverdeling van mijn kerkelijke taken. Desnoods wil ik ontslag nemen als bisschop”, aldus Bonny. Voorlopig reageerde de paus nog niet op zijn brief.

De bisschoppen zijn bereid om zich te engageren, maar zien het niet zitten om de dadingen opnieuw open te breken, klonk het verder. Wel wil de Kerk meewerken aan een plan om psychologische ondersteuning verder uit te bouwen en financieel toegankelijker te maken voor slachtoffers van misbruik, ook buiten de Kerk. “Hoe dat verloopt – via terugbetaling van gezondheidsbriefjes, een fonds, of een speciale groep voor slachtoffers – daar hebben we nog geen idee over”, zegt Bonny.

“Waarom nu pas?”

In de commissie vroegen de parlementsleden zich af waarom de Kerk nu pas in actie schiet. “Waarom pas nadat de pers reuk van iets heeft gekregen of wanneer slachtoffers aan de alarmbel hebben moeten trekken?”, stelde Valerie Van Peel (N-VA). “Schuldverzuim begint pas op de dag dat je iets weet. Daar wil ik op afgerekend worden, maar hoe komt het dat mensen veertig, vijftig jaar gewacht hebben met te praten?”, zei Bonny. “Je kan pas een dossier beginnen als iemand zich meldt.”

“Het lijkt wel alsof er een heel efficiënt draaiboek bestaat om misbruik te verzwijgen”, zei Greet Daems (PVDA). Ook commissievoorzitter Sophie De Wit (N-VA) haalde de “systematiek van stilzwijgen” aan, die uit de vorige bijzondere commissie is gebleken.