© belga

Plus ArtikelStandpunt 

STANDPUNT. Niemand had Acid en zijn politieke vrienden zo krachtig op hun plaats kunnen zetten als de moeder van Sanda Dia

Niemand had youtuber Acid, zijn geldschieters en zijn politieke vrienden zo krachtig op hun plaats kunnen zetten als de moeder van Sanda Dia. “Ik hoop dat de recuperatie van dit verschrikkelijke gebeuren mag stoppen”, schrijft ze in een open brief.

Kris VanmarsenilleOpiniërend hoofdredacteur

LEES OOK. Moeder van Sanda Dia hield zich 5 jaar uit de media, maar reageert na heisa rond Acid: “De recuperatie mag stoppen”

Het vonnis in de zaak tegen de Reuzegommers in mei vorig jaar was voor veel mensen, en zeker voor jongeren, moeilijk te verteren. Ze hadden het gevoel dat de hoogopgeleide Reuzegommers met hun dure advocaten een te milde straf hadden gekregen. Meer dan een gevoel was het niet, maar het kwam bovenop een al bestaand wantrouwen jegens justitie en de overheid in het algemeen.

Dat ongenoegen bleef de voorbije maanden onderhuids broeien. En daar hebben enkele mensen munt proberen uit te slaan. Acid bijvoorbeeld, die zich opwierp als de grote verdediger van de echte rechtvaardigheid en de vrije meningsuiting en daarmee duizenden volgers won. Op zijn populaire YouTubekanaal zette hij zijn eigen schandpaal op, waarop hij mensen onterecht beschuldigde en financiële schade toebracht. Daarvoor werd hij deze week veroordeeld.

Die veroordeling gebruikte hij dan weer om zijn toch al boze of verontruste volgers nog verder op te hitsen. Hij werd zwaarder gestraft dan de Reuzegommers, luidde zijn verhaal. Het ongenoegen bij veel van zijn volgers nam vervolgens ongekende proporties aan. In een mum van tijd werd Acid een martelaar en een held. Een sukkelaar ook, die dringend financiële hulp nodig heeft. Het opgehaalde bedrag gaat richting 140.000 euro.

Als het inderdaad vooral jongeren zijn die dat geld hebben gestort, dan maakt dat duidelijk hoe groot de invloed van influencers als Acid op hen wel is. Zij volgen blindelings zijn kromme vergelijking tussen beide rechtszaken en ze zien moeiteloos over het hoofd dat hij hoogmoedig een werkstraf heeft afgewezen. In de emotie van het moment hebben ze hun bankkaart bovengehaald om deze manipulator te ondersteunen.

Het is niet alleen de schuld van die jongeren zelf dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de ware toedracht van de zaak. Zij leven in deze tijd, met deze politieke leiders, dit onderwijs, met deze sociale media, deze emoties van verwarring en onzekerheid en deze figuren die daar handig op inspelen. Ze zoeken hun weg. Het laatste wat ze nodig hebben zijn politici als Sammy Mahdi die munt proberen te slaan uit de vreselijke dood van Sanda Dia die hen zo van de wijs heeft gebracht.

Wat ze wel nodig hebben, is respect voor hun emoties, een goed functionerende overheid en politici die de moed hebben om hun beslissingen helder uit te leggen, kortom het respect, de rust en de wijsheid die de moeder van Sanda Dia vandaag aan de dag legt.

LEES OOK. Acid haalt al meer dan 140.000 euro op na uitspraak rond Reuzegom-video: “Overschot schenk ik aan Sanda Dia Foundation”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER