Schrik niet als u straks deze oproep ziet verschijnen op uw Facebook- of Twitterpagina

© Pol De Wilde - Corelio

Elk jaar verliest het Rode Kruis 40.000 bloeddonoren. “De bloedvoorraad op peil houden, is een constante strijd”, klinkt het. Daarom start vandaag een nieuwe campagne. Onder de slogan ‘Vervang Mij’ roept de ­organisatie voor het eerst op om familie en vrienden te ­nomineren als donor op Facebook en Twitter.

Jonas Mayeur

“Beste vrienden, ik daag jullie uit om binnenkort samen met mij bloed te ­geven. Ik reken op jullie, dus registreer je vandaag nog.” Schrik niet als u binnenkort die boodschap ziet verschijnen op uw persoonlijke pagina op Facebook of Twitter. Vanaf vandaag schakelt het Rode Kruis zijn leger aan trouwe donoren (meer dan 100.000 mensen) in om nieuwe bloedgevers te vinden.

De campagne is broodnodig: elk jaar verliest de organisatie 40.000 donoren. En dus zijn er minstens evenveel nieuwe nodig. Al hoopt het Rode Kruis dat nog meer mensen zich de komende ­weken registreren. “Hoe groter ons ­bestand, hoe minder we steeds dezelfde donoren moeten belasten”, zegt Rode Kruis-woordvoerster An Luyten.

De slogan van de nieuwe campagne is ‘Vervang Mij’. Zes donoren die de ­komende maanden moeten afhaken om diverse redenen, leggen in filmpjes uit waarom het zo belangrijk is dat iemand hun plaats inneemt. Sommige bloed­gevers vallen (tijdelijk) af omdat ze ziek zijn, zwanger zijn of een tattoo laten zetten. Anderen worden te oud of hebben een reis buiten Europa achter de rug.

Terrasjes en barbecue

“Zeven op de tien mensen zullen ooit bloed nodig hebben”, zegt Luyten. “Dat terwijl slechts drie procent van de bevolking bloed geeft. De bloedvoorraad op peil houden, is een constante strijd.”

Dat is ook dit jaar zo, al is de vraag naar bloed de voorbije jaren gedaald dankzij nieuwe, minder ingrijpende operatietechnieken. Daar staat tegenover dat de vraag naar bloedplaatjes en plasma stijgt door het toenemende aantal kankerpatiënten.

De situatie is vooral prangend tijdens de zomer. Zodra het beter weer wordt, daalt het aantal opkomsten in de vaste donorcentra en bij mobiele inzamelingen. “Sommige bloedgevers zijn op reis maar zelfs degenen die in België blijven, zien we in juli en augustus minder vaak. Wie op een terrasje zit of een barbecue houdt, blijft soms liever hangen dan naar een inzamelactie in de buurt te trekken.”

O-negatief

Het Rode Kruis is er tot nu toe in ­geslaagd om echte tekorten te ver­mijden. Zodra de voorraad te fel slinkt, schiet een machine in gang. Ook deze zomer trekken vrijwilligers naar festivals op zoek naar nieuwe donoren. En er zijn inzamelingen aan de kust. “We halen mensen bijna letterlijk uit hun strandstoel.”

Elke nieuwe bloedgever is welkom. Al zijn jonge mensen extra gegeerd, omdat zij – eens aan boord – nog decennialang kunnen doneren. Vanaf 66 jaar zijn de voorwaarden strenger. Extra handig zijn donaties van mensen met de bloedgroep O-negatief. Zij mogen aan iedereen bloed geven.

INFO

Registreren als donor kan op www.rodekruis.be/vervang-mij

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen