Theo Francken: "Leeflonen bevriezen en luchthaven verkopen aan Vlaanderen kan helpen om defensiebudget te verhogen"

N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft enkele opvallende voorstellen om het defensiebudget naar 2 procent van het bruto binnenlands product te brengen: leeflonen bevriezen, de luchthaven van Zaventem verkopen aan Vlaanderen, besparen op asiel en migratie en ontwikkelingssamenwerking. "De budgettaire uitdagingen zijn immens", zegt Francken in "De afspraak op vrijdag".

Na de verkiezingen zal de nieuwe federale regering ingrijpende budgettaire maatregelen moeten nemen om onder meer tegemoet te komen aan de jaarlijkse investering van 2 procent van het bruto binnenland product in defensie. "België is de slechtste leerling van de klas in Europa op het gebied van het nakomen van de NAVO-doelstellingen", zegt Theo Francken in "De afspraak op vrijdag".

Theo Francken is ervan overtuigd dat door structurele bezuinigingen in ontwikkelingssamenwerking en asiel en migratie een deel van het budget voor defensie vrijgemaakt kan worden.

"Op asiel en migratie kunnen we 500 miljoen euro per jaar besparen. Dat is een tiende van de 5 miljard die we jaarlijks nodig hebben, maar het is een begin."

Luchthaven verkopen

Francken ziet ook brood in de verkoop van Brussels Airport door de federale overheid om budget vrij te maken. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) is minderheidsaandeelhouder met 25 procent van de aandelen van Brussels Airport.

"De verkoop daarvan zou de federale overheid eenmalig enkele honderden miljoenen euro's kunnen opleveren, maar dan moet de Canadese hoofdaandeelhouder met 75 procent van de aandelen daarmee akkoord gaan en ook de nieuwe regering moet het licht op groen zetten voor de verkoop", reageert luchtvaartexpert Luk De Wilde.

Volgens De Wilde hoeft het geen probleem te zijn dat de uitbating van de luchthaven van Zaventem volledig in privéhanden komt, maar het is de vraag of alle toekomstige meerderheidspartijen in de federale regering daarvoor te vinden zullen zijn.

BEKIJK - "Met de opbrengst van de verkoop van de luchthaven van Zaventem kunnen strategische investeringen gedaan worden in defensie", zegt Theo Francken:

Videospeler inladen...

Leeflonen bevriezen

Francken pleit ook voor het bevriezen van leeflonen en het snoeien in investeringen in ontwikkelingssamenwerking. Ook in de gezondheidszorg moeten er budgettaire keuzes gemaakt worden.

"Ik denk dat tegemoetkomen aan onze NAVO-verplichtingen op dit moment net iets belangrijker is dan al die ngo's te ondersteunen."

"Alle politieke partijen zijn op dit ogenblik op topniveau bezig met de becijfering van hun verkiezingsprogramma, ook voor defensie. Het is heel duidelijk dat we meer moeten investeren in het leger en daar een budgettair kader voor moeten creëren."

BEKIJK - "Als ik moet kiezen voor 2 procent voor defensie of 0,7 procent voor ontwikkelingssamenwerking, dan kies ik voor defensie", zegt Theo Francken in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen