Aangeboden door HBVL Shop

Wat is ergonomisch slapen en hoe kan het jouw nachtrust verbeteren?

Een goede nachtrust begint bij je bed. Welke aanpassingen kun je maken om de juiste slaaphouding te creëren en lichamelijke klachten te voorkomen?

Wat is ergonomisch slapen? 

Ergonomisch slapen verwijst naar het aannemen van een slaaphouding die de natuurlijke krommingen van het lichaam ondersteunt en de druk gelijkmatig verdeelt over verschillende drukpunten, zoals de nek, schouders, rug en heupen. Het doel is om stress en spanning op het lichaam te minimaliseren, zodat spieren kunnen ontspannen en je lijf zich optimaal kan herstellen tijdens de slaap. Word je regelmatig wakker met pijn of ongemak in je rug, nek of schouders? Dan is het tijd om enkele aanpassingen te maken aan je slaapkamer.

Juiste matras 

Een matras die de natuurlijke krommingen van het lichaam ondersteunt en de druk gelijkmatig verdeelt, is de basis voor ergonomisch slapen. Mensen met rugklachten kunnen baat hebben bij een matras met gemiddelde tot stevige ondersteuning. Hoe groter en zwaarder je bent, des te steviger je matras moet zijn. Als je toch liever zacht ligt, kun je een topper gebruiken om een extra comfortlaag toe te voegen zonder in te boeten aan ondersteuning.

LEES OOK. Opstaan in de winter: zo kom je makkelijker dat warme bed uit 

Type bed 

Naast de matras speelt ook het type bed een rol. Een boxspring biedt je dankzij zijn extra laag sowieso meer ondersteuning. Mensen met rugklachten kunnen het beste een elektrisch exemplaar aanschaffen. Met een elektrische boxspring kun je gemakkelijk de hoogte van het hoofd- en voeteneinde aanpassen om zo een comfortabele en ergonomische slaaphouding te vinden die past bij je voorkeuren.

Goede kussens 

Het kiezen van het juiste kussen is net zo belangrijk als het kiezen van een matras. Een ergonomisch hoofdkussen dat de nek goed ondersteunt en in lijn houdt met de wervelkolom kan nekpijn helpen voorkomen. Ook bestaan er speciale kniekussens en lichaamskussens voor extra ondersteuning en een optimale slaaphouding. Het slapen op de rug of zijdelings met licht gebogen knieën wordt vaak aanbevolen voor een optimale slaaphouding. Probeer te vermijden om op je buik te slapen om spanning op de nek en rug te verminderen. Ben je toch een hardnekkige buikslaper, kies dan voor een laag kussen.

Door deze tips toe te passen en aandacht te besteden aan de ergonomie van je slaapkamer kun je niet alleen genieten van een betere nachtrust, maar ook lichamelijke klachten helpen voorkomen en verminderen. Je vindt alles voor een ergonomische slaapkamer aan een voordelige prijs op hbvlshop.be.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws