© AP

Amerikaanse maanlander ligt waarschijnlijk op zijn kant

De maanlander Nova-C, bijgenaamd Odysseus, van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding goed doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dat heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag bekendgemaakt.

gjs
Bron: BELGA

Algemeen directeur Stephen Altemus zei dat het voertuig vermoedelijk tijdens de laatste fase van de afdaling omviel, waarna het zijwaarts tot stilstand kwam tegen een rotsblok. Volgens Altemus was Odysseus “stabiel in de buurt van of op onze beoogde landingsplaats” op de zuidpool van de maan. “We communiceren met de lander”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat teams bezig waren de eerste beelden van het oppervlak van de landingsplaats te verkrijgen.

LEES OOK. Eerste commerciële maanlanding ooit gelukt: wanneer zijn astronauten weer aan de beurt?

Odysseus landde in de nacht van donderdag op vrijdag iets na middernacht (Belgische tijd) bij een krater in de buurt van de zuidpool van de maan. Het is de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

Het bedrijf zei kort na de landing dat radiosignalen aangaven dat Odysseus rechtop was geland, maar Altemus zei dat de foutieve conclusie gebaseerd was op data van vóór de landing.

De maanlander is nog steeds in staat om energie op te wekken uit zijn zonnepanelen en dus te werken, zei Altemus. Hij verwacht dit weekend foto’s die de positie van Odysseus zouden moeten bevestigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER