Sophie Wilmès (archieffoto)

Oud-premier Sophie Wilmès trekt Europese lijst van MR, na debacle met Charles Michel

Oud-premier Sophie Wilmès gaat de Europese lijst van de MR trekken. Dat meldt de Franstalige liberale partij. Eerst zou Europees president Charles Michel dat doen, maar na felle kritiek trok hij zijn kandidatuur in. Valéry Glatigny trekt de Kamerlijst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De MR moest haar lijsten herbekijken nadat Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, die op de eerste plaats op de Europese lijst ging staan, zijn kandidatuur voor het Europees Parlement had ingetrokken. Europees Commissaris Didier Reynders bedankte ook voor een plaats op de lijst.

Sophie Wilmès, die aanvankelijk de Kamerlijst zou trekken in Brussel, verschuift nu naar de Europese lijst. "Iedereen heeft zowel een persoonlijke keuze gemaakt als een keuze voor het team"' na de terugtrekking van Michel, zei Wilmès vandaag op een persconferentie. 

Ze benadrukte dat haar kandidatuur "geen vertrek is naar Europa", aangezien de gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben getoond dat de Europese thema's een invloed hebben op het dagelijks leven, zoals bij de boerenprotesten van de afgelopen weken.

Glatigny en Jadoul

Glatigny, wier naam ook circuleerde voor de Europese lijst, zegt eveneens een keuze te hebben gemaakt voor de ploeg en bevestigt de "legitimiteit" van Wilmès als lijsttrekker. "Ik ben steeds geïnteresseerd geweest in federale materie", aldus de Brusselse.

De partij kondigde ook een nieuwkomer aan. Pierre Jadoul, de voormalige rector van de Université Saint-Louis en vicerector van de UCLouvain, is de eerste opvolger op de federale lijst in Brussel. 

De MR komt pas laat met de aankondiging van de twee lijsttrekkers. "Het is logisch dat een grote politieke partij twee of drie weken de tijd neemt om de beste keuzes te maken en te verzekeren dat iedereen op dezelfde lijn zit wanneer ze wordt geconfronteerd met veranderingen in haar electorale opstelling", reageerde Bouchez zaterdag.

Meest gelezen