Cédric Cherain.© BRC

HERBELEEF. Cédric Cherain wint voor het eerst de Rally van Haspengouw

Cédric Cherain (Hyundai) heeft de Rally van Haspengouw gewonnen. Hij had na een dagje in de modder 3 seconden voorsprong op regerend kampioen Maxime Potty. Jos Verstappen was vijfde, Tom Boonen zeventiende.

Marc Cornelissen

Cédric Cherain.© BRC

UPDATE NA DE FINISH

Veel overschot had hij niet, maar Cédric Cherain (Hyundai) heeft standgehouden in de slotfase van de Rally van Haspengouw. Bij de start van de slotproef was zijn voorsprong gereduceerd tot 5 seconden. Daarvan hield hij er aan de meet nog 3 over. Maxime Potty (Citroën) was wellicht de snelste man in de wedstrijd, maar na een vroeg foutje moest hij een kloof van 30 seconden dichtrijden. Een foutje van Cherain halveerde zijn achterstand, maar hij ging er net niet meer over.

De laatste twee proeven kwamen op naam van Potty (KP11) en Jos Verstappen (KP12), die vijfde werd.

(Einduitslag)

UPDATE NA KP10

Jos Verstappen heeft het ritme en vertrouwen gevonden en klokte de beste chrono op KP9 en KP10. Dat heeft hem voorbij Rouard en Fernémont naar de vijfde plaats gebracht. Cherain heeft de helft van zijn voorsprong verspeeld: hij heeft nog een marge van 13.9 voor de laatste twee proeven.

UPDATE NA KP8

Na de tweede ronde van vier klassementsproeven blijft Cédric Cherain (Hyundai) op kop in de Rally van Haspengouw. Hij kan in de laatste lus een voorsprong van 25.2 verdedigen. Dat is immers de kloof met Niels Reynvoet (Citroën). Dan volgen Gino Bux (Hyundai) en Maxime Potty (Citroën).

De ritzeges werden netjes verdeeld tussen Reynvoet (KP5), Cherain (KP6), Fernémont (KP7) en Potty (KP8).

Jos Verstappen (Skoda) reed op KP8 de tweede tijd en staat 7de op 48.2 van Cherain, en op minder dan 5 seconden van Adrian Fernémont (Citroën), tweevoudig Belgisch kampioen. Tom Boonen (Skoda) volgt op 4:50.4.

(Tom Boonen gaat even het decor in)

*********

Maxime Potty (Citroën) werd vorig jaar Belgische kampioen en deed zijn startnummer 1 alle eer aan door meteen de eerste proef, Boekhout, op zijn naam te zetten. Hij was 1.6 sneller dan Cédric Cherain (Hyundai). Tom Boonen (Skoda) ging in de eerste bocht van de baan door aquaplaning. Hij stak even vast in een veld en werd pas 33ste op 47 seconden. Jos Verstappen (Skoda) opende met een 10de plaats op 9.5.

In KP2 (Gelmen) sloeg Cherain terug, maar Potty gaf maar 2 tienden toe en bleef op kop. Verstappen was vijfde, Boonen 12de.

(Foutje Verstappen op KP3)

In de derde proef kregen we de eerste leiderswissel. Cherain was het snelst in Halle-Booienhoven en Potty verloor 30.5 op een plaats waar ook Verstappen een halve spin maakte. “Er lag een grote plas in een remzone en ik kreeg de Citroën niet gestopt”, zei Potty. “We schoven rechtdoor. Ik moest omdraaien, maar toen ik terug naar de proef reed, schoof ik nog eens rechtdoor en sloeg de motor af. Ik zal nu moeten achtervolgen…” Dat avontuur bracht Cherain op kop met 11 seconden voorsprong op Gino Bux (Hyundai). Kurt Boone ging van de baan en de proef werd geneutraliseerd.

Op KP4 sloeg een furieuze Potty terug met de scratch, 2.1 voor Niels Reynvoet (Citroën). Potty en Bux werden derde en vierde.

Na de eerste lus leidde Cherain zo met 12.3 voorsprong op Reynvoet en 14.2 op Bux. Verstappen stond 7de op 32.8, Boonen 24ste op 3 minuten. Kris Princen kon zich met zijn Porsche 911 GT3 geregeld mengen tussen de vierwielaangedreven topauto’s met een knappe 9de tijd in KP2. Na de eerste ronde is hij 13de, en eerste tweewielaangedreven auto. Jesse Monnens (BMW) was een van de vroege pechvogels, zijn motor liet hem in de steek. In Historic moest favoriet Dirk Deveux ook opgeven.

(Uitslag van KP4 en stand na KP4)

Jonas Langenakens.© BRC

Kris Princen.© BRC

Tom Boonen.© BRC

Jos Verstappen.© BRC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer