Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Schermutselingen met boze boeren op landbouwbeurs in Parijs bij bezoek Macron 

In Frankrijk hebben boze boeren een landbouwbeurs in Parijs bestormd. Ze probeerden tot bij de Franse president Emmanuel Macron te geraken, die aan het ontbijten was met vertegenwoordigers van de landbouwvakbonden. Franse boeren protesteren, net als elders in Europa, al weken tegen de strenge Europese milieuregels en dalende inkomsten. 

Aan de landbouwbeurs Salon International de l'Agriculture in het Parijse tentoonstellingscentrum Porte de Versailles kwam het deze ochtend tot schermutselingen tussen boze boeren en de ordediensten. Er werden ook verschillende boeren opgepakt. 

Bekijk - Boze boeren bestormen landbouwbeurs in Parijs:

Videospeler inladen...

"Toen de Franse president Macron deze ochtend aankwam bij de landbouwbeurs werd hij onthaald door een fluitconcert van boze boeren," vertelt Frankrijk-correspondent Frank Renout. "Daarna forceerden een paar honderd boeren het hek en zijn ze illegaal het terrein van de beurs opgegaan wat tot confrontaties en schermutselingen met de ordediensten heeft geleid." Volgens Renout heeft de politie charges moeten uitvoeren en werden er ook verschillende boeren gearresteerd. 

De boze boeren riepen dat Macron moest aftreden. Ze waren binnengeraakt in paviljoen 1 waar koeien, varkens, schapen en geiten worden tentoongesteld. De opening van de landbouwbeurs voor het publiek gebeurde iets later dan voorzien. Macron had terwijl overleg met de vertegenwoordigers van de landbouwvakbonden. 

"Ik roep iedereen hier op om kalm te blijven", zei het staatshoofd na de bijeenkomst met de vakbonden aan de pers en de aanwezige boeren. "Je voelt de woede hier vanochtend. Ik zeg het aan alle boeren. Je helpt geen collega’s door standen (op deze beurs) stuk te maken. Je helpt geen collega’s door deze beurs onmogelijk te maken en door gezinnen bang te maken om naar hier te komen. Het is contraproductief", zei Macron. Maar de president zei ook dat hij de boeren steunt en blijft steunen.

De Franse president Emmanuel Macron op de landbouwbeurs in Parijs
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

"Macron somde op dat er de laatste jaren veel maatregelen zijn genomen onder zijn presidentschap voor de boeren", weet correspondent Renout. "De laatste weken is er nog eens een steunpakket bijgekomen ter waarde van zo'n 400 miljoen euro. Bovendien kwam hij met een nieuw voorstel om nog hulp toe te voegen aan boeren, die het echt financieel moeilijk hebben." De details over dat nieuwe voorstel zijn nog niet bekendgemaakt. 

De president zei voorts dat hij opnieuw gaat samenkomen in het Elysée met alle betrokkenen "in alle rust en kalmte" binnen enkele weken.

Het debat van Macron met de verschillende organisaties uit de landbouw dat normaal zou doorgaan op de beurs, werd in de aanloop naar zijn bezoek afgelast. 

De Franse president Emmanuel Macron op de landbouwbeurs in Parijs
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Sfeer blijft gespannen op landbouwbeurs

Het is een meerdaagse landbouwbeurs. Correspondent Renout verwacht dat het protest zal aanhouden. "Je merkt dat de sfeer op de beurs nog steeds erg gespannen is. Er zijn heel veel boeren die zeggen: "We willen de president niet zien. We willen hem eruit zetten", aldus Renout. 

"De landbouwbeurs bestaat al zeker 60 jaar in Frankrijk en het is voor het eerst dat ze met zo veel geweld en protest van start is gegaan",  besluit Renout. 

De Salon International de l'Agriculture is de grootste landbouw- en voedselbeurs van Frankrijk. De komende dagen worden er ongeveer 600.000 bezoekers verwacht.

Boze boeren protesteren op landbouwbeurs in Parijs
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen