© atv

Antwerpen koploper in aantal tijdelijke huisverboden: “Er is een ‘en-en-aanpak’ nodig”

In Vlaanderen kregen vorig jaar 662 mensen een tijdelijk huisverbod (THV) opgelegd door de rechtbank. Dat is een pak meer dan in 2022, toen ging het om 488 personen. Een stijging van liefst 35,5 procent. Met 264 dossiers of bijna 40% van het totale aantal lag het zwaartepunt van het aantal tijdelijke huisverboden in 2023 opnieuw in provincie Antwerpen. Dat blijkt uit info die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg.

wvb

“Het is een goede zaak dat de maatregel steeds meer ingang krijgt. Tegelijkertijd leren een aantal recente, tragische gebeurtenissen ons dat een ‘en-en-aanpak’ nodig is. Denk aan de combinatie met een stalkingalarm en de enkelband met slachtofferapplicatie”, zegt Schryvers.

“De bekendheid en de toepassing van het tijdelijk huisverbod blijft duidelijk toenemen en dat is een goede zaak”, vindt ze. “Het laat immers toe om een conflict tot rust te laten komen en terug toe te werken naar een meer stabielere situatie.”

Antwerpen op kop

De provincie Antwerpen spant de kroon wat het aantal tijdelijke huisverboden betreft. Van de 662 dossiers over heel 2023 ontvingen de justitiehuizen in de provincie Antwerpen er maar liefst 264 of niet minder dan 39,9 procent. Het grootste deel van die dossiers (191) wordt aangemeld bij het justitiehuis van Antwerpen zelf.

De jaarlijkse stijgingen in het aantal dossiers dat de justitieassistenten opvolgen, doen zich voor in nagenoeg elke provincie.

© RR

Enkel in Brussel werden vorig jaar vier dossiers minder geregistreerd dan in 2022. De gerechtelijke arrondissementen Leuven en die van West-Vlaanderen blijven op het vlak van de tijdelijke huisverboden steevast achterop hinken.

Het verschil tussen het aantal dossiers daar en het aantal dossiers in de justitiehuizen elders in Vlaanderen wordt zelfs jaar na jaar groter. “Ik heb er al herhaaldelijk op aangedrongen om informatie en goede praktijken over deze maatregel te delen”, zegt Schryvers. “Het is goed dat het THV steeds meer ingang vindt in verschillende regio’s, maar we moeten er toch voor kunnen zorgen dat iedereen in gelijke mate mee op de kar springt. De mate waarin slachtoffers via deze maatregel thuis kunnen blijven en de dader intussen wordt opgevolgd, mag niet afhankelijk zijn van de plaats waar men woont.”

Vaak verlengingen

Het tijdelijk huisverbod duurt in de regel twee weken, maar het kan verlengd worden tot maximaal 3 maanden. In 2023 werden niet alleen 662 dossiers opgestart, maar ook 624 dossiers afgesloten, waarvan 256 in de provincie Antwerpen. In 469 van die 624 dossiers werd het tijdelijk huisverbod verlengd, zo vernam Schryvers nog. De gemiddelde duur van het tijdelijk huisverbod bedroeg vorig jaar 66 dagen.

‘En-en-aanpak’

Schryvers besluit dat in het tegengaan van intrafamiliaal geweld een ‘en-en-aanpak’ nodig is. “Een nulrisico bestaat helaas niet, maar we moeten er alles aan doen om de mazen van het net zoveel mogelijk te sluiten”, meent het parlementslid. “Recente initiatieven - federaal én Vlaams - zoals het mobiel stalkingalarm en de enkelband met slachtofferapplicatie, dienen zo snel mogelijk en maximaal uitgerold te worden.”

Om dit mogelijk te maken moet volgens Schryvers een correcte wettelijke context gecreëerd worden. “En daar stopt het niet. We moeten de mensen op het terrein, denk aan de parketten, beter bekend maken met de mogelijkheden. Of en in welke mate je hier beroep op kan doen, mag niet afhangen van de plek waar je woont. Elk slachtoffer verdient maximaal bescherming.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners