© BELGA

Marianne Vos is de snelste (en de sluwste) in de Omloop het Nieuwsblad, Lotte Kopecky sprint naar de tweede plaats

Marianne Vos heeft de Omloop het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse veterane was na 127 koude kilometers tussen Gent en Ninove de sterkste in een sprint met vier. Vos - die voor het eerst deelnam - won voor een sterke Lotte Kopecky en Elisa Longo Borghini. Shirin van Anrooij werd vierde.

Vincent Van Genechten, Maarten Vanhoof

Na een lange studieronde in deze negentiende editie van de Omloop bij de vrouwen slaagden na 25 kilometer koers Marieke de Groot, Ana Vitoria Magalhaes en Rotem Gafinovitz erin een aanval op te zetten. Marieke Meert en Maaike Coljé trokken in de tegenaanval op het Nederlands-Braziliaans-Israëlisch koptrio. Half koers smolten deze twee groepjes samen. Zij sprokkelden een maximale voorsprong bijeen van zeven minuten. Bij de passage op de Haaghoek, op 37 kilometer van de eindmeet, telde het vijftal een voorsprong van 3:05 op het peloton.

De nervositeit in de grote groep steeg naarmate Ninove naderde en dat resulteerde in enkele valpartijen. In de aanloop naar de beklimming van het Vossenhol trok Elisa Longo Borghini in de tegenaanval. Lotte Kopecky had haar sterke benen net voordien op de Berendries al eens laten zien. De Italiaanse kampioene ging op en over de kop van de wedstrijd en stormde in haar eentje door naar de Muur van Geraardsbergen.

Na de beklimming van de Muur kregen we een elitegroepje met daarin Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky, Shirin van Anrooij en Marianne Vos. Longo Borghini ging na de Bosberg nog eens aanvallen, maar de Italiaanse kreeg geen vrijgeleide van haar metgezellen. In de daaropvolgende sprint ging Vos van ver aan. Kopecky probeerde uit het wiel van de Nederlandse te komen, maar slaagde daar niet in.

Bekijk hier de sprint:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vos: “Dit had ik nooit durven dromen”

“Dit betekent heel veel voor mij”, was Marianne Vos in wolken met haar zege in de Omloop. “Ik ben heel blij om het seizoen zo te kunnen beginnen en te winnen bij mijn debuut in deze klassieker. Dit had ik nooit durven dromen.”

In een sprint haalde de Nederlandse het uiteindelijk van Lotte Kopecky. “Een sprint na een heel zware koers is altijd anders. Lotte was ontzettend sterk. Ik wist dat ze het verschillende keren ging proberen, zeker op de Muur. Ik moest alle zeilen bijzetten om mee te kunnen gaan. Daarna was het hopen dat ik nog wat over had voor mijn sprint.”

© BELGA


  • Jan Tratnik houdt Nils Politt af en bezorgt Visma-Lease a Bike de zege
  • Wout van Aert maakt ploegsucces compleet en spurt naar derde plaats
  • Marianne Vos klopt wereldkampioene Lotte Kopecky in de spurt 
Marianne Vos schudt Lotte Kopecky en Elisa Longo Borghini in sprint af
Marianne Vos schudt Lotte Kopecky en Elisa Longo Borghini in sprint af . Belga
"Marianne Vos heeft een ijzersterke en slimme finale gereden. Ze heeft maar één renster in het oog gehouden: Lotte. Na vorig seizoen heeft Vos zich laten opereren aan liesslagader en ze heeft afgelopen winter heel goed kunnen trainen. Dat loont. Visma-Lease a Bike pakt twee op twee!" 
Analist Dirk De Wolf in Café Koers
De Nederlandse is duidelijk sneller dan Lotte Kopecky en wint de Omloop bij haar eerste deelname. Een verrassing is het niet want Marianne Vos is nog steeds katterap op haar 36ste. Elisa Longo Borghini legt beslag op de derde podiumplaats. 
Rode vod: sprintje

De dames duiken onder de rod vod. Wie klopt wereldkampioene Lotte Kopecky? 
Nog drie km: duo
Shirin van Anrooij profiteert van de numerieke meerderheid en probeert het een laatste keer. Vos dicht opnieuw de kloof.
Nog 4 km: Kopecky moet achtervolgen
Opnieuw speelt Lidl-Trek het ploegenspel. Van Anrooij heeft nog wat over en springt weg. Vos is slim en wipt mee. Er wordt even getwijfeld. Kopecky moet een gaatje van 25 meter dichten. Ze blijft even hangen maar knalt het gat dicht.  
Nog 5 km: laatste stuiptrekking Longo Borghini
De Italiaanse zit piepedood maar zet nog een keertje aan. Nu is het aan Lotte Kopecky om te reageren. Ze doet dit met heel flair. Wie houdt de wereldkampioene van de zege? 
Nog 6 km: Van Anrooij zet aan
Shirin van Anrooij zet aan. Marianne Vos gaat achter haar landgenote aan. Lotte Kopecky glijdt makkelijk mee.
Nog 7 km: spanning troef
Zonder ongelukken zit de winnares voorin. Lidl-Trek heeft natuurlijk twee pionnetjes mee in de aanval. Wie sluipt er nog op kousenvoeten weg? 
Nog 9 km: slimme Vos
Marianne Vos is op haar 36 jaar door de wol geverfd. De drievoudige wereldkampioene op de weg is snel en slim. Ze begon het seizoen goed met twee tweede plaatsen in Valencia. Lotte Kopecky is nog niet klaar met deze taaie Nederlandse. 
"Lotte Kopecky is misschien te laat gegaan op de Bosberg. Vos hangt er nog aan. Chapeau. En het wordt toch opletten voor Kopecky met haar"
Analist Marc Sergeant in Café Koers
Nog 10 km: kwartet
De twee dames van Lidl-Trek houden er een strak tempo op na. Vos laat het gat vallen en de wereldkampioene moet aan de bak. Onze landgenote maakt zich kwaad, dit zien we niet vaak. 
Nog 12 km: versnelling Kopecky
Lotte Kopecky snelt weg op de Bosberg maar krijgt Marianne Vos niet uit de wielen. Shirin van Anrooij kraakt maar plooit niet en zet zich in het wiel van de twee kleppers. Longo Borghini zit niet ver en lijkt ook terug te komen. 
Nog 12 km: vijf achtervolgers
Achter de vier dames voorin krijgen we een kwintet met Pieterse, Niewiadoma, De Jong, Vollering en Wiebes. Ze volgen op 13 seconden.  
"Marianne Vos heeft een goeie ronde van Valencia achter de rug en is slim. Opletten toch"
Analist Dirk De Wolf in Café Koers
"Lotte Kopecky heeft na de Muur nog drie vrouwen mee, Marianne Vos en twee rensters van Lidl-Trek, waaronder Longo Borghini. Maar Lotte ging nog niet voluit op de Muur. Op de Bosberg zal ze een tweede bom gooien en desnoods heeft ze nog altijd haar sprint. Het ziet er goed uit. Ik was verrast dat Vollering zo snel moest lossen op de Muur."
Analist Dirk De Wolf in Café Koers
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen