Jupiler Pro League - speeldag 27 - 24/02/24 - 18:17
Ryotaro Ito
1 - 0

De driepunter als cadeau voor het 100-jarige bestaan. STVV heeft in eigen huis Westerlo over de knie gelegd dankzij een geniale ingeving van Ryotaro Ito. De Japanner pakte uit met een knappe lob. Ook naast het veld was er even een vurig moment door een brandend spandoek, maar dat kon - dankzij de brandweer - het feestje niet vergallen.

STVV - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: STVV domineert de volledige eerste helft, maar komt ei zo na toch op achterstand. Sydorchuk laat tot twee keer toe na om de bezoekers op voorsprong te brengen, waarna Ito kort voor de rust de enige treffer van de wedstrijd voorbij Bolat chipt.

• Man van de Match: Jong én Belgisch. Jarne Steuckers heeft zich het afgelopen seizoen tot de draaischijf van STVV ontpopt. Ook vandaag was de middenvelder met de fluwelen linker opnieuw alomtegenwoordig. Mits een iets preciezere afwerking van Fujita had de Belg ook nog een assist meegegrist.

• Brand! In de 21ste minuut moet scheidsrechter Staessens de wedstrijd genoodzaakt stilleggen. Onvoorzichtig omspringen met Bengaals vuur zorgt voor een brandend spandoek. Zou het geen goed idee zijn om dat vuurwerk gewoon thuis te laten?

Stayen in vuur en vlam: letterlijk én figuurlijk

Minuut 21.

De vlam slaat voor het eerst écht in de pan op Stayen. Helaas niet op het veld, wel in het thuisvak achter het doel. Een brandend spandoek zorgt plots voor een heuse rookpluim. Bengaals vuur lijkt de oorzaak, al zet de brandweer snel orde op zaken.

De blusonderbreking geeft een eerder spartelend Westerlo een nieuwe adem. Sydorchuk kop eerst knap tegen het doelkader, waarna de Oekraïner zijn rebound van de lijn gekeerd ziet worden.

Kort voor de rust komt STVV dan toch oververdiend op voorsprong. Koita zet een knappe combinatie op met Ito, die Bolat met een subtiele lob te grazen neemt. Stayen ontploft.

STVV zet kers op de taart in jubileumweek

Ook na de rust blijft de thuisploeg de betere ploeg. Een ondermaats Westerlo krijgt geen voet aan de grond op het Limburgse kunstgras.

10 minuten voor tijd zet uitblinker Steuckers invaller Fujita met een heerlijke penseelstreek alleen voor doel. De Japanner probeert het in een tijd met links, maar raakt de paal.

Het inspireert Westerlo-linksachter Bos kort voor het einde om nog eens een zaterdagwandelingetje te maken. De Australiër worstelt zich helemaal tot in de zestien, maar krijgt het leer uiteindelijk niet meer voorbij Suzuki.

Zo fleurt STVV zijn honderdjarig bestaan op met een overwinning en hoopt het misschien nog stiekem om scherprechter te spelen voor Play-off I. Westerlo moet nog steeds met één oog naar beneden kijken.

Fink: "Dit is een historische wedstrijd en een historisch jaar"

• Thorsten Fink (coach STVV): "Dit is een heel speciale dag voor ons. De fans hebben ook voor een hele goed sfeer gezorgd, alleen het incident met het spandoek was jammer. Dit is een historische wedstrijd en een historisch jaar. We hebben ons doel nu bereikt, maar dat wil niet zeggen dat we nu in onze comfortzone zullen blijven."

• Rik De Mil (coach Westerlo): "We hebben de wedstrijd vooral in de eerste helft verloren. We hebben geprobeerd om hoog druk te zetten, maar we moeten ook zeggen dat STVV aan de bal heel goed was. Maar ook ons eigen balbezit was te weinig. In de tweede helft hebben we de wedstrijd in balans gehouden, maar dan missen we dat geluk om te scoren. Op basis van de eerste helft is dit wel een verdiende overwinning voor STVV."

• Sinan Bolat (Westerlo): "Ik ben ontgoocheld. We wisten dat dit een heel moeilijke wedstrijd ging worden. Ook omdat ze een jubileum te vieren hadden. We hebben dat ook ondervonden de eerste helft, waarin ze veel sterker waren. We verloren de bal veel te snel, waardoor het middenveld en de verdediging geen druk konden zetten. We hebben ook onze kansen gehad en we zijn beter uit de kleedkamer gekomen. Jammer genoeg konden we niet scoren. We bekijken het nu wedstrijd per wedstrijd en het zal blijven strijden worden tot de laatste match."