De kers op de taart: STVV viert 100-jarig bestaan met zege tegen Westerlo na knappe goal van Ito

STVV vierde feest zaterdag op Stayen. Alles stond in het teken van de 100ste verjaardag van de club. In de match tegen Westerlo zorgde Ryotaro Ito voor de kers op de taart. Hij zorgde met een subliem lobje voor het enige doelpunt.

Gunter Schoofs

Groot feest zaterdag in de vooravond in Sint-Truiden. Vanuit de Minderbroederskerk werd een volksstoet ingezet naar Stayen. Een fraaie video uit de geschiedenis, vuurwerk, tifo’s, vlaggenzwaaiers, zangers en tientallen ex-spelers in de tribunes joegen de vlam in de pan om het jubileum van het stamnummer 373 in de verf te zetten. De match zelf tegen Westerlo leek bijna bijzaak geworden. Hoewel: Thorsten Fink had het erin gepeperd: het geelblauwe legioen verdiende een flinke traktatie van het huidige STVV.

Vanwesemael kreeg een volgepakt Stayen een eerste keer recht in minuut drie. Vanwesemael met een knappe rush op de rechterflank, de kopbal van Koita ging naast het doel van Bolat. Pubiekslieveling Koita was de man van het openingskwartier. Hij stelde Bolat fameus op de proef.

Tifo in lichterlaaie

Halfweg de eerste helft nam de twaalfde man de leuze ‘voetbal, volk en vuur’ wel erg letterlijk. Met bengaals vuurwerk ging de eigen tifo in lichterlaaie, scheidsrechter Brent Staessens moest enkele minuten stilleggen om het brandje te blussen. Meteen na de hervatting zette Steuckers een actie op. Bijna nam hij Bolat te grazen, er stak nog net een Westels been in de weg.

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Westerlo was fel verzwakt in de aanval. Toch was een bezoekende goal dichtbij net na het halfuur. Sydorchuk kopte tegen de lat, zijn rebound werd van de lijn gekeerd. De 1-0 kam er aan de andere kant. Knappe actie wederom van Steuckers, die naar binnen kneep na een goede looplijn van Vanwesemael. Steuckers legde af tot bij Koita. De topschutter zette Ito voor Bolat, de Japanner verschakte Bolat listig met een lob. Stayen dit keer figuurlijk in vuur en vlam. Diezelfde Ito bleef gevaarlijk. Op slag van rust kon hij gevaarlijk aanleggen na een aflegger vanop de rechterflank. De poging werd gedevieerd door een Kempense vedediger.

STVV wilde meteen na rust een tweede doelpunt. Van Helden kwam er dichtbij maar zijn kopbal miste alle richting. Westerlo kwam heus wel aan voetballen toe na het uur, zeker nadat De Mil drie wissels had doorgevoerd. Fink wachtte daarentegen lang om zijjn bankzitters te laten opdraven. Fujita kwam dan toch om het evenwicht op het middenveld te behouden. Fatih Kaya mocht op zoek naar zijn eerste STVV-goal.

De mannen van Rik De Mil gaven zich zeker niet gewonnen en wilden op Stayen de kaap van dertig punten bereiken om zo snel mogelijk zeker te zijn van behoud. Fujita maakte er voor STVV nog bijna helemaal een Japanse avond van, hij kwam nog dichtbij de 2-0 maar mikte op de paal. Bos kwam voor Westerlo dichtbij de late gelijkmaker, Suzuki lag in de weg. STVV kon met een gerust gemoed fuiven, mathematische zekerheid over het behoud was immers ook een feit. Na de 1-0 tegen Westerlo kunnen de Kanaries vrijuit toeleven richting play-offs.

(lees verder onder de foto)

© Bart Borgerhoff

STVV: Suzuki, Van Helden, Smets, Godeau, Vanwesemael, Delorge, Ito, Bocat, Steuckers, Koita, Zahiroleslam.

WESTERLO: Bolat, Reynolds, Bayram, Neustädter, Bos, Sydorchuk, Piedfort, Yow, Madsen, Sayyadmanesh, Frigan.

Vervangingen: 46’ Sydorchuk door Haspolat, 61’ Sayyadmanesh door Chadli, 61’ Frigan door Vaesen, 70’ Ito door Fujita, 70’ Zahiroleslam door Kaya, 76’ Piedfort door Van Den Keybus, 76’ Neustädter door Tagir, 89’ Steuckers door Barnes, 89’ Koita door Yamamoto.

Doelpunten: 38’ Ito 1-0.

Gele kaarten: Yow (fout), Steuckers (spelbederf).

Scheidsrechter: Brent Staessens.

Toeschouwers: 8.789. (gus)

LEES OOK. Waarom kritiek Anderlecht-keeper Kasper Schmeichel niet uit evenwicht krijgt: “De dag dat ik naar die neergestorte helikopter liep, veranderde mijn leven”b7130958-d18a-11ee-9aeb-43fe0dcef282LEES OOK. Waarom Anderlecht op Club Brugge ook beter voor Mario Stroeykens kiest62ebf0d6-cf1b-11ee-b009-5084d5fabf74LEES OOK. TACTISCH BEKEKEN. De analyse die Brentford ook gemaakt zal hebben: Thiago wordt almaar belangrijker voor Club Brugge - en zal gemist worden tegen Anderlecht5b694efa-cfd7-11ee-b4ba-c867c7afb417
Aangeboden door onze partners