Extra budget voor bijkomende plaatsen in buitengewoon onderwijs nu structureel

Een extra budget van 6 miljoen euro waar scholen die bijkomende plaatsen creëren in het buitengewoon onderwijs al twee schooljaren op kunnen rekenen, wordt structureel ingevoerd. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten.

Al twee schooljaren trekt de Vlaamse regering 6 miljoen euro werkingsbudget extra uit voor scholen die bijkomende plaatsen creëren voor kinderen met een emotionele stoornis of een gedragsstoornis, en voor kinderen met een ernstige verstandelijke beperking, zowel in het buitengewoon basis- als secundair onderwijs. Het extra geld was daarbij steeds beperkt tot één jaar, waarna opnieuw groen licht nodig was van de regering.

Vanaf nu worden de extra middelen structureel en is geen jaarlijkse goedkeuring meer nodig, kondigt Weyts aan. "Scholen krijgen meer duidelijkheid, zekerheid en voorspelbaarheid", luidt het. "Ze kunnen de extra middelen gebruiken om extra personeelsleden aan te werven of om lokalen in te richten op maat van kwetsbare doelgroepen."

Weyts maakt zich sterk dat het aantal plaatsen in het buitengewoon onderwijs onder de huidige Vlaamse regering is gestegen van ongeveer 47.000 naar bijna 55.000. "Ons devies is duidelijk: gewoon onderwijs als het kan, buitengewoon onderwijs als het nodig is", zegt de minister. "We mobiliseren zo veel mogelijk mensen én middelen om de meest kwetsbare kinderen en jongeren een goede plaats te bieden."

Meest gelezen