Kan je vlees uit de winkel altijd invriezen? "Als het eerder ingevroren is geweest, moet dat op de verpakking staan"

Als (vers) vlees in de winkel al eens eerder is ingevroren, moet de producent dat verplicht aan de consument laten weten. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Op de verpakking moet het woord "ontdooid" staan indien het vlees in de winkel of eerder in het productieproces bevroren is geweest.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Katrien Vanoverberghe uit Kluisbergen maakt zich zorgen over de kalfslever die ze af en toe in de supermarkt koopt en stuurt daarom haar ervaring door naar het Radio2-consumentenprogramma "WinWin".

"Ik zag in de supermarkt geen kalfslever in de versafdeling liggen. Ik vraag aan een medewerker of ze nog kalfslever hebben en die antwoordt dat ze er nog in de diepvriezer hebben liggen. Ik vond dat geen probleem, maar vraag me af of die kalfslever dan altijd uit de diepvries komt? Nu kwam ik dat te weten via een medewerker, maar moet dat dan niet op de verpakking staan?"

De klant moet altijd weten dat het om ingevroren vlees gaat

De winkel waar Katrien de ingevroren kalfslever kocht, is een Delhaize-filiaal in Kluisbergen. "We verkopen per uitzondering vlees uit de diepvriezer. Als dat gebeurt, dan geven we ook duidelijk op de verpakking aan dat het vlees eerst is diepgevroren en daarna ontdooid is", vertelt woordvoerder Roel Dekelver. Maar op de verpakking die Katrien meekreeg, stond dat er niet op, al kreeg ze die info wel van een medewerker.

"Als het vlees aan de bedieningstoog vers wordt ingepakt dan kan mondeling meegegeven worden dat het vlees uit de diepvries komt. Als het vlees al verpakt in de koelkast ligt, waar de klant het zelf kan nemen, dan zou dat duidelijk op het etiket moeten staan. Is dat niet geval, dan gaan we de winkel daarop aanspreken dat ze de regels wel degelijk moeten volgen."

Uitzonderingen: rundscarpaccio en boter

Liesbeth Van De Voorde, woordvoerder bij het FAVV, duidt wat mag en moet. "Levensmiddelen die vóór verkoop zijn ingevroren en ontdooid verkocht worden, moeten op de verpakking het woord "ontdooid" hebben staan." In het geval van Katrien met haar kalfslever, is de supermarkt hier in de fout gegaan, want het stond nergens vermeld op de verpakking. 

Ontdooide boter mag je zonder problemen weer invriezen. Maar met vlees doe je dat beter niet

Liesbeth Van De Voorde - FAVV

Op elke regel zijn er uitzonderingen en dus ook op deze. "De verpakking moet het woord "ontdooid" niet vermelden wanneer een van de ingrediënten die in het eindproduct zitten diepgevroren is geweest. Een voorbeeld daarvan is de ham op een pizza. Als de ham is diepgevroren, hoeft er niet op de verpakking van de pizza te staan dat het ontdooid is."

"Een andere uitzondering is dan weer wanneer het technologisch noodzakelijk was om het product in te vriezen. Zo moeten de schelletjes van rundscarpaccio flinterdun zijn en kan dat op geen enkele andere manier gesneden worden, dan wanneer de carpaccio bevroren is."

"De laatste uitzondering is boter. Als boter eerder is ingevroren, dan heeft dat geen negatieve invloed op de veiligheid of levenskwaliteit. Eerder ingevroren boter is dus niet ongezonder, dan wanneer die niet ingevroren zou zijn", legt Van De Voorde nog uit. 

Hoe ongezond is het om vlees opnieuw in te vriezen? 

Het FAVV raadt af om vlees dat bevroren is geweest, opnieuw in te vriezen. "De kwaliteit van het product zal afnemen. Ook zullen virussen en bacteriën niet gedood worden, maar bevroren worden. Zodra de producten opnieuw ontdooid zijn, hebben die vrij spel", waarschuwt Van De Voorde.  

Hoe kunnen we de virussen en bacteriën dan wel doden? "Simpel: verhitten. Je moet het vlees dus goed bereiden door het goed door te bakken."

Om helemaal zeker te zijn dat er geen bacteriën en virussen in je vlees groeien, moet je het op de juiste manier ontdooien. Ook daar heeft het FAVV een goede raad voor: "Leg het de avond ervoor al in de koelkast en laat het zeker niet ontdooien op kamertemperatuur of de verwarming."

Meest gelezen