Benoît van Innis bij de inhuldiging van het herdenkingskunstwerk voor de slachtoffers in Maalbeek (19 juli 2016).
Nicolas Maeterlinck

Kunstenaar Benoît van Innis (63) overleden, bekend van de tegelkunst in metrostation Maalbeek in Brussel

De Belgische kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis is overleden. Hij is bij de meeste mensen bekend van de tegelkunst aan de perrons in het Brusselse metrostation Maalbeek. Na de terreuraanslagen van 22 maart 2016 ontwierp hij nog een herdenkingskunstwerk voor de slachtoffers. Van Innis is 63 jaar geworden.

Benoît van Innis werd geboren in Brugge en volgde een schildersopleiding. Aanvankelijk maakte hij vooral humoristische tekeningen voor Belgische kranten en tijdschriften. Later ontwierp hij cartoons en covers voor internationale tijdschriften zoals The New Yorker en Paris Match.

Hij schilderde ook en werkte samen met architecten om kunst te verwerken in privégebouwen en de openbare ruimte. Eind jaren 90, nadat Van Innis naar Brussel was verhuisd, kreeg hij de vraag om bij de verbouwing van het Brusselse metrostation Maalbeek de perrons aan te kleden. Het werd een tegelkunstwerk, op Portugese tegels (azulejos). Acht gestileerde gezichten die elkaar en de reizigers aankijken, aangebracht met zwarte inkt.

De tegelkunst van Benoît van Innis in het metrostation van Maalbeek.

Op 22 maart 2016 waren er de dodelijke terreuraanslagen in ons land. Ook het metrostation Maalbeek was een doelwit. De tegelportretten van Van Innis werden niet of nauwelijks beschadigd. Later ontwierp Van Innis een nieuw herdenkingskunstwerk voor de slachtoffers van de aanslagen.

Van Innis staat bekend om zijn minimalistische stijl. Zijn werken hebben een humoristisch en tragikomisch, een poëtisch en soms relativerend karakter. In 2020 stelde hij op verschillende plaatsen tekeningen tentoon die hij tijdens de lockdownperiode maakte.

Van Innis is gisteren overleden na een slepende ziekte. Hij is 63 jaar geworden.

BEKIJK - in 2016 gingen de tegelportretten van Van Innis in Maalbeek tegen wil en dank de wereld rond:

Videospeler inladen...

Meest gelezen