Rechtbank zit (bijna) zonder wc-papier: “Breng zelf een rolletje mee, aub”

In de rechtbanken van Luik zitten ze zo goed als zonder toiletpapier. Oorzaak: een overheidsbestelling die forse vertraging opliep: “We moeten u helaas vragen om uw eigen toiletpapier mee te brengen”, aldus de rechtbankvoorzitter.

Werner Rommers

“Ondanks alles wensen we u nog een fijne week”, besluit de voorzitter van het Luikse Hof van Beroep haar opmerkelijke brief, waarin ze haar collega-magistraten waarschuwt voor een tekort aan toiletpapier: “Nieuws dat zowel triviaal als onaangenaam is”, schrijft ze, inclusief de boodschap dat ze nooit had durven vermoeden een brief met dergelijke boodschap te moeten versturen.

Laatste rolletje

Hoe het zover komt? “Sanitaire producten zoals toiletpapier worden ons aangeleverd via grote raamcontracten die voor alle federale overheidsdiensten gelden”, legt Sharon Beavis uit, woordvoerder van de FOD Justitie.

De centrale overheid ging een nieuw raamcontract aangaan voor onder meer toiletpapier, “maar die aanbesteding kent blijkbaar forse vertraging.”

Waardoor de rechtbankvoorzitter haar mensen deze week moest mailen met de boodschap dat de voorraden toiletpapier “bijna uitgeput zijn”, dat het “erg waarschijnlijk is” dat het laatste rolletje er de komende dagen wordt doorgedraaid. En dat hoezeer de rechtbankvoorzitter “deze onwaardige arbeidsomstandigheden betreurt”, ze weinig anders kan dat “u uit te nodigen om voor onbepaalde tijd uw eigen toiletpapier mee te brengen. We hopen dat de situatie van korte duur zal zijn.”

Aanslepen

Volgens de FOD justitie mag het tekort inderdaad niet te langs aanslepen. “We hebben uitzonderlijk de toestemming gekregen om - los van het grotere raamcontract - nu ook zelf bestellingen van sanitaire producten te mogen plaatsen”, aldus nog Justitie-woorvoerder Beavis. Niettemin gaat ook daar de nodige tijd overheen voor de eerste bestelling in Luik zou arriveren.

Volgens Beavis doet het tekort aan toiletpapier zich op dit moment enkel voor in de Luikse rechtbanken.

De vakbonden bij Justitie zijn weinig verwonderd: “Aan alles is er bij justitie een gebrek: aan voldoende mensen, aan voldoende moderne gebouwen, aan voldoende budgetten, en nu dus ook aan voldoende wc-papier… Justitie staat niet meer met de rug tegen de muur. We zijn er allang dwars doorheen gevallen”, zegt Audrey Gérard (ACV-CSC)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen