90+1'
Nilson Angulo
1 - 2
90+1'

Twee invallers zorgden voor een aardverschuiving. Club Brugge leek in een boeiende topper op weg naar een zege tegen Anderlecht na een goal van Ferran Jutgla, maar in het slotkwartier keerde paars-wit een scheve situatie nog helemaal om. Eerst zorgde Vazquez met het hoofd voor de gelijkmaker, in minuut 91 scoorde collega-invaller Angulo de 1-2. Mag er eind februari al definitief een kruis over de titelambities van Club Brugge?

Club Brugge - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Net wanneer de topper op een billijk gelijkspel lijkt te eindigen, slaat Anderlecht alsnog toe in de extra tijd. Angulo staat net iets meer dan een minuut op het veld wanneer hij paars-wit in extase brengt. De invaller komt perfect inglijden op een voorzet van Dreyer en laat Mignolet kansloos achter.

• Man van de match: Invallen en scoren. Voor de derde match op rij slaagt Luis Vazquez erin. De Argentijn stond opnieuw op de juiste plaats en bracht Anderlecht verdiend langszij. Een bijzonder belangrijke treffer en het opstapje naar de winning goal van Angulo.

• Opvallend: Anderlecht kan voor het eerst sinds 6 mei 2018 in het hol van de leeuw nog eens triomferen tegen zijn aartsrivaal. In de voorbije 15 jaar kwam Anderlecht in de competitie 26 keer op bezoek bij Club en slechts 6 keer kon het met 3 punten op zak weer huiswaarts keren. Daar komt nu een 7e keer bij.

Jutgla treft raak, twee Anderlecht-treffers afgekeurd

Druk op de ketel bij Club Brugge. Met ruim 9 punten achterstand op de eeuwige rivaal kon blauw-zwart zich geen nieuwe misstap permitteren. Na goed tien minuten kwam Club al met de schrik vrij toen Dreyer de score opende, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van Dolberg.

Enkele minuten later liet Skov Olsen een huizenhoge kans liggen, maar de achterstand kwam er uiteindelijk toch voor Anderlecht. Na ruim een kwartier kwam een gedevieerde voorzet van Nusa op het hoofd van Vanaken en die kopte goed door naar Jutgla. De Spaanse spits was sneller op de bal dan Rits en gaf Schmeichel van dichtbij het nakijken: 1-0.

In een boeiende topper ging een gretig Anderlecht, dat in balbezit vaak de controle had, naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Stroeykens botste meteen na de openingsgoal op een knappe redding van Mignolet.

Op het halfuur kon Dolberg de Club-doelman met een knap overhoeks schot wél verslaan, maar Hazard had voorafgaand hands begaan en dus leverde ook de tweede Anderlecht-treffer geen doelpunt op.

Angulo brengt Anderlecht in extase

Meteen na de rust was diezelfde Hazard opnieuw de pineut. Met een heerlijke voorzet plaveide Augustinsson de weg voor de gelijkmaker, maar Hazard liet de enorme kans onbenut en kopte van dichtbij pijnlijk naast. Dolberg deed het even later beter met een knap afstandsschot, de redding van Mignolet was helaas voor paars-wit van hetzelfde niveau.

Nadien ging het bergaf met dat niveau. Anderlecht bleef jagen op de gelijkmaker, maar Club in de problemen brengen lukte niet. Tot Vazquez een kwartier voor het einde zijn entree maakte. De Argentijn stond nauwelijks op het veld toen hij De Cuyper aftroefde op een voorzet van Hazard. Via de paal verdween de verdiende gelijkmaker in doel.

Club schoot wakker en Anderlecht speelde met slordig balverlies plots met vuur. Schmeichel moest de bezoekers tot twee keer toe overeind houden bij pogingen van Skov Olsen en Nusa.

Een billijk gelijkspel leek in de maak, maar dat was buiten Angulo gerekend. De Ecuadoraan volgde het voorbeeld van Vazquez en maakte meteen na zijn invalbeurt het verschil. In de extra tijd gleed hij perfect getimed in op een voorzet van Dreyer en Mignolet bleef kansloos achter. Extase bij Anderlecht, complete verslagenheid bij Club Brugge.

"Dit doet heel veel deugd" vs. "Dit komt heel zwaar aan"

• Mario Stroeykens (Anderlecht): "Dit doet heel veel deugd. We hebben sinds vorige week toegeleefd naar deze wedstrijd. We wisten dat het belangrijk was om vandaag de drie punten te pakken en een statement te maken. We hebben vandaag een stevige wedstrijd gespeeld als ploeg, het is een verdiende overwinning. Tijdens de rust waren we vrij kalm, omdat we in de laatste 30 minuten toch beter in de wedstrijd kwamen. Dat heeft ons vertrouwen gegeven. Er werden ook twee doelpunten afgekeurd, dus we wisten dat er ruimte lag. In de tweede helft hebben we dat beter benut. Het is een tijd geleden dat we hier gewonnen hebben, dus het doet veel deugd voor de club en voor ons."

• Luis Vazquez (Anderlecht): "Ik voel me heel goed. Het was zes jaar geleden dat we hier gewonnen hadden, dit is een heel belangrijke overwinning. Hier werken we voor en dan is het mooi als het lukt. De groep verdient deze overwinning."

• Hans Vanaken (Club Brugge): "Dit komt heel zwaar aan. Dit was ook onnodig. Na 60 à 70 minuten zijn we iets te fel teruggezakt. Zij konden Vazquez nog brengen en de ballen dan pompen. Zo viel hun eerste doelpunt ook. Dat is gewoon zuur. Na die 1-1 kregen we nog een aantal mogelijkheden, maar deze wedstrijd vat het seizoen van beide ploegen samen. Bij hen valt het net allemaal goed en bij ons net niet. Er zit niks anders op dan door te gaan en hopelijk woensdag de bekerfinale te bereiken."

• Bjorn Meijer (Club Brugge): "Als wij ons eigen spel hadden gespeeld, dan waren zij op het einde nooit meer tot zoveel kansen gekomen. Dat mag ons gewoon niet overkomen, zeker thuis niet. We hadden hen achteruit moeten blijven drukken. Wij moeten nu richting de play-offs nog zoveel mogelijk punten pakken en dan zien we het wel. Woensdag wacht ons nog een lastige wedstrijd tegen Union, daar mag het echt niet mis gaan. We moeten daaraan beginnen alsof het 0-0 is. We moeten daar ons eigen spel laten zien en gewoon doorstoten naar de bekerfinale."