Videospeler inladen...

Oekraïne wil geld uit Rusland dat bevroren is in België gebruiken voor heropbouw: "Intresten alleen zijn niet voldoende"

Oekraïne heeft voor de heropbouw van het land niet enkel de intresten nodig van de vele miljarden euro's Russisch geld die in België staan geparkeerd, maar die miljarden zelf ook. Dat zegt Iryna Moedra, de viceminister van Justitie in Oekraïne. De EU bekijkt of het de intresten aan Oekraïne kan geven, maar dat is volgens Moedra onvoldoende.

Vice-justitieminister Iryna Moedra is momenteel in ons land om te pleiten voor meer geld voor de heropbouw van Oekraïne. Volgens Moedra loopt de schade na twee jaar oorlogsgeweld op tot meer dan 500 miljard euro. En dat bedrag tikt dag na dag verder aan. Daarnaast kampt het Oekraïense leger met een groot tekort aan munitie, en ook daarvoor is er dringend geld nodig.

Oekraïne kijkt richting België voor hulp, omdat in ons land ongeveer 70 procent van het Russische geld geparkeerd staat, dat binnen Europa bevroren werd als sanctiemaatregel. Dat geld wordt beheerd door de financiële instelling Euroclear.

"We vragen specifiek om dat Russische geld te gebruiken voor de heropbouw van ons land. Er bestaan legale manieren om dit te regelen", zegt Moedra daar vastberaden over in "De zevende dag" op VRT 1. 

BEKIJK - Een fragment van het gesprek met Iryna Moedra in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Europa bekijkt welke financiering er mogelijk is

De Europese Commissie is zeker bereid om Oekraïne meer financiële steun te bieden. Dat hebben voorzitter Ursula Von der Leyen en premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens hun bezoek aan Oekraïne dit weekend, naar aanleiding van de tweede verjaardag van de Russische invasie.

Gisteren zei premier De Croo in de marge van zijn toespraak in het Oekraïense parlement dat de Europese Commissie de komende weken bekijkt of de intresten op dat Russische geld naar Oekraïne kunnen gaan. "Eén land zal de heropbouw van Oekraïne betalen, en dat is Rusland", aldus De Croo.

Tijdens de Europese top in juni 2023 werd al gesproken over het gebruik van het bevroren Russische geld zelf voor Oekraïne. "We weten dat we met onze expertise oplossingen kunnen uitwerken om ervoor te zorgen dat op z’n minst de winsten uit die middelen kunnen gebruikt worden voor de wederopbouw”, zei premier De Croo daarover toen.

Die Russische intresten alleen zijn onvoldoende om de heropbouw van Oekraïne mee te betalen, zegt Moedra stellig. "De geraamde schade door de oorlog ligt op bijna 500 miljard euro: dan is een jaarlijkse intrest van 3 miljard euro niet genoeg. Hoeveel jaar zou het dan duren om ons land weer op te bouwen? We willen de reconstructie van ons land onder controle van onze partners en wij zien onszelf absoluut als partner van Europa."

Ondertussen wordt onrechtstreeks via het Russische geld in ons land al een fonds voor Oekraïne aangelegd. De taksen op de opbrengsten van Euroclear uit de herbeleggingen van dat geld worden afgeroomd in dat fonds. Dat zou in 2023 volgens premier De Croo 1,7 miljard euro moeten opbrengen. Dat heeft hij gezegd tegen de Oekraïense president Zelenski, bij zijn bezoek aan ons land in oktober 2023.

Meest gelezen