Nilson Angulo kroonde zich met zijn winning goal tot matchwinnaar voor paars-wit.© Isosport

Anderlecht draait scheve situatie helemáál om en pakt in blessuretijd zege bij aartsrivaal Club Brugge

De implosie van Club Brugge is compleet: Anderlecht won zondagmiddag de topper op Jan Breydel nadat het tot een kwartier nog moest achtervolgen. Goals van Vazquez en Angulo - in de blessuretijd - zorgden voor een oorverdovende Brugse stilte. Club telt nu al twaalf punten achterstand op de aartsrivaal.

Junior Verbeeke

Een klassieker in Jan Breydel, waar Club Brugge met het mes op de keel tegen aartsrivaal Anderlecht aantrad. Negen punten bedroeg de kloof voor de aftrap: vooral blauw-zwart stond voor een must win. Bij Club kwam Vetlesen terug in de ploeg na een blessure, Riemer opteerde bij paars-wit voor Sardella en Augustinsson. Zij kregen de voorkeur op Arnstad en Patris. De grote afwezige bij de thuisploeg was natuurlijk Thiago: de Braziliaanse spits was geschorst.

Alweer Jutgla

Club-Anderlecht schoot aarzelend uit de startblokken: een studieronde van tien minuten leverde één poging in het zijnet op van Dolberg (vanuit buitenspel), aan de overkant mocht Vetlesen een eerste keer schieten. Echt benauwd voor Club werd voor de eerste keer in minuut 12: Dreyer schoot vanuit de draai raak, maar Dolberg stond vooraf buitenspel. De VAR kon dat alleen maar bevestigen. Jan Breydel schrok én besefte dat het maar beter bij de pinken bleef. Want Anderlecht kwam niet voor een gelijkspelletje.

En of Club gepast reageerde. Eerst vergat Skov Olsen Nusa nog af te zonderen, maar een tweetal minuten later stond het wél 1-0. Vanaken kopte een afgeweken bal enig mooi tussen Schmeichel en de Brusselse verdediger, Jutgla was er als de kippen bij om te scoren.

Jutgla.© Isosport

De topper ging goed op en neer: nu moest Anderlecht antwoorden. Net voor het halfuur knalde Dolberg de bal knap voorbij Mignolet na een voorbereidende actie van Hazard. Maar alwéér werd de goal afgekeurd. Hazard had de bal met hand beroerd en werd betrapt door de VAR. Goed voor de Brugse gemoedsrust was dat evenwel niet: telkens wanneer Anderlecht een aanval lanceerde, ontstond er blauw-zwarte onzekerheid rond de zestien. Toch gingen Deila en co met een voorsprong rusten.

Angulo met het nekschot

De eerste helft had niet verveeld, en toch: het mocht na de rust allemaal iétsje meer zijn. Dat vonden ze op het veld ook: de duels werden steviger, het protest nam toe. Ondertussen vuurde Dolberg een nieuwe poging richting de verste hoek: Mignolet ging goed plat. Anderlecht moest trouwens zonder Verschaeren op zoek naar een gelijkmaker. Hij liep een blessure op en werd afgelost door Leoni. Deila bracht dan weer Balanta voor Nielsen op het uur.

Spannend bleef het altijd, maar voetballend ging de motor langs beide kanten sputteren. En kansen kregen we bijna niet meer te zien. De beste was voor Jutgla die een balletje van Meijer op Vertonghen schoot. Patris en Vazquez werden nog een kwartier in de strijd gegooid voor Rits en Sardella, en dat in de hoop om alsnog een gelijkmaker te forceren. En Riemer kreeg al snel gelijk. Club riep het onheil over zichzelf af door achteruit te kruipen. Hazard haalde de achterlijn en schilderde de 1-1 op het hoofd van Vazquez, die Mignolet kansloos liet.

Doelpuntenmaker Vazquez viert met assistgever Hazard.© Isosport

Club wou nog één keer de rug rechten en zocht alsnog naar een winning goal. Skov Olsen en Nusa schoten beiden op Schmeichel, Deila gooide Skoras en Barbera nog in de strijd. De grote ontlading viel uiteindelijk aan de overkant. Dreyer schoof de bal voor de voeten van Angulo, die met een nekschot gans Jan Breydel deed verstommen: 1-2. Club telt nu al twaalf punten achterstand op Anderlecht en kan Union zien uitlopen tot 20 (!) eenheden. Wie durft nu nog over de titel te praten?

CLUB BRUGGE: Mignolet – De Cuyper, Spileers, Mechele, Meijer (87’ Skoras)– Nielsen (61’ Balanta), Vetlessen, Vanaken - Skov Olsen, Jutgla – Nusa (87’ Barbera)

ANDERLECHT: Schmeichel – Sardella (75’ Patris), Debast, Vertonghen, Augustinsson – Verschaeren (52’ Leoni), Rits (75’ Vazquez), Stroeykens – Dreyer, Dolberg (89’ Angulo), Hazard

DOELPUNTEN: 17’ Jutgla (Vanaken) 1-0, 79’ Vazquez (Hazard) 1-1, 90’ Angulo (Dreyer)) 1-2

GELE KAARTEN: 56’ Sardella (fout), 72’ Dolberg (fout), 90’ Vertonghen (spelbederf), 92’ Hazard (fout)

RODE KAARTEN: geen

SCHEIDSRECHTER: Eric Lambrechts

TOESCHOUWERS: 26.056

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer